След представянето в Лувъра, Панагюрското златно съкровище ще продължи пътешествието си по света.

Тракийската изложба в Лувъра е привлякла интересът на няколко световни музея, които биха искали да представят тракийските накити, предмети, и разбира се, уникалното Панагюрско съкровище в своите зали.

Става дума за музеи в Австралия, за прочутия „Бритиш Мюзиъм” в Англия, дори за Националния музей на Мароко.

Кога ще стане?

Всеки музей по света има програма, в която са отбелязани предстоящите изложби и експозиции. Заради специалното транспортиране, застраховка и подготовка на експонатите, ще са нужни до две години за представянето на Панагюрското съкровище и останалите ценности в чуждестранни музеи.

„Съветвам Вежди Рашидов, и той самият също е съгласен, че след Лувъра, нашият еталон трябва да бъде „Бритиш Мюзеум”, „Топкапъ сарай”, Кремъл. Кремъл, понеже и той често говори, че ще има изложба, ще има, но на други съкровища - съкровищата на Българската автокефална архиепископия в Охрид”, каза шефът на НИМ проф. Божидар Димитров..

До края на годината е възможно "Епопеята на тракийските царе" да гостува в истанбулския музей Топкапъ сарай. Заради местоположението му в центъра на града, очакванията са изложбата да бъде посетена от хиляди чуждестранни туристи.

Ползата?

„Ползата е в парични изражения, извън огромният престиж, който ще спечелим. Освен това, че много хора ще научат къде е България и дай Боже, 5 % да дойдат в нея като туристи, да видят местата, от където са извадени тези блестящи предмети, берекет версин”, посочи проф. Димитров.

Под въпрос е дали Министерството на културата ще се отзове на поканата Панагюрското съкровище да дебютира в Австралия. Засега това е единствения континент, на който то не е представяно. Сложното транспортиране на безценните реликви и опазването им от евентуални посегателства предстои да бъде уточнено.

До края на юли Панагюрското златно съкровище ще бъде в Лувъра, но междувременно може да посетите Националния исторически музей, където е прекрасното копие на съкровището. И не забравяйте, че на 23 и 24 май входът тук ще бъде безплатен.