Чуйте интервюто на Елена Розберг с Анатина Люк и Даниел Аранда.

Двамата ще представят предстоящото шоу BELTANGO SYMPHONICO, в което зрителети ще се насладят на любими танга в аранжименти за квинтет и оркестър. 

Спектакълът е на 5 юни, зала „България“, 19:30 ч.  

“Гордея се, че на света съществува оркестър като “Белтанго”, който изпълнява музиката на моя баща така, както трябва. Бях искрено изненадан, когато видях и чух музиката на Астор Пиацола да се свири със същото чувство в страна, толкова различна от нашата. Очевидно музиката на баща ми е универсална и “Белтанго” го доказват с чудесната си интерпретация” (Даниел Пиацола) 

Ансамбъл “Белтанго” е създаден през 1998 г. с призванието да представя музикалното богатство на тангото. “Белтанго” е първият автентичен състав за танго на Балканите и е сред най-известните в Европа. Квинтетът се опитва да покаже цялото разнообразие на танго-репертоара, така че освен традиционното танго и “танго нуево” на Астор Пиацола, съставът изпълнява и нови композиции на съвременни автори. ”Белтанго” са участвали в множество международни фестивали с огромен успех и са работили с редица известни танго музиканти от целия свят – Аржентина, Швеция, Италия, Германия, Гърция, Япония, Франция, Русия, Финландия, България, Унгария, Словения, Босна, Македония.

Издали са четри компактдиска: ‘Beltango Nuevo plays Piazzolla, 2001, ‘Beltango en Vivo!’, 2004, ‘Beltango Trilogia’, 2007, "Theatre of Soul - Teatro del Alma" 2013, и DVD ‘Piazzollando’, 2006.

“Белтанго” е единственият танго-оркестър от Европа, който е поканен от Министерството на културата в Буенос Айрес, за да се представи на най-престижния “Световен фестивал на тангото – Буенос Айрес 2007“.

От 2004 до 2013, заедно с Белградската танго-асоциация, “Белтанго” са домакини на Международния фестивал на тангото в Белград.

Ансамбълът е участвал в големи танго продукции в сътрудничество с някои от най-прочутите танго артисти в света като Miguel Angel Zotto и Daina Guspero, Sebastian Arce и Mariana Montes, Adrian Veredice и Alejandra Hobert, Gustavo Rosas и Gisela Natoli, Angel Coria и Claudia Sortino, Gaspar Godoy и Carla Mazzolini, Santiago и Erna Giachello, Дамиан Розентал и Селин Руис, Pablo Moyano и Roberta Beccarini, Sergio Cortazzo и Soledad Rivero, както и Pablo Villarazza и Dana Frigoli.

Квинтет „Белтанго“ продуцира също проекта "Beltango Symphonico", който е представян с редица големи оркестри като CRR Istanbul Symphony Orchestra, Македонската филхармония, Националния симфоничен оркестър на Виетнам, Симфоничния оркестър на Войводина и Симфоничния оркестър на Ниш.

Квинтет „Белтанго“ е бил многократно официален състав на някои от най-големите международни танго фестивали по света: Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг, Палермо & Марсала, Лозана, Олденбург, Aix Les Bains Tango Festival, Ровини, Данубиандо-Будапеща, фестивала World of Tango Tampere, Будапеща, Неапол, Копенхаген, Tango Camp Sweden, Camp Greece, Buenos Aires World Tango, както и в продължение на 10 години на Фестивала на тангото в Белград. 

Анатина Люк и Даниел Аранда се срещат по време на милонга в Буенос Айрес и откриват своята обща страст към автентичното танго от типа “Tango de Salon”. Скоро след това те започват да танцуват заедно в танго клубове (милонги) като Club Gricel, Confitería Ideal, Tangocool Villa Malcom, Porteno у Bailarin, Nuevo Chique, Bien Porteno, Circulo Apolo, Glorias Argentinas с оркестрите "Sexteto Milonguero" и "Los Reyes del Tango".

В началото на 2010 г. Даниел получава наградата "Gardel in Avellaneda" за своите постижения за тангото в Буенос Айрес, и двойката е поканена да танцува в известния “Teatro Roma”, където Карлос Гардел е пял много пъти.

През 2010/11 Анатина и Даниел осъществяват турне в Европа за пет месеца, като дават уроци, представления и семинари в Цюрих, Поскиаво, Лугано (Швейцария), Атина, Превеза, Волос (Гърция), Мюнхен, Берлин, (Германия) Брюге, (Белгия), Копенхаген (Дания) и Истанбул (Турция).

През 2011 г. те откриват собствена милонга, наречена "Historica Milonga" във Флоренсио Варела. През 2012 г. те се местят в Цюрих и стартират танго-програма, в която да споделят своите знания за тангото, като обучават средно напреднали и напреднали танцьори. Те започват също така уникална танцова програма: група за танго, която представя своите хореографии в различни градове в Швейцария.

Анатина и Даниел участват в новата книга с DVD на Густаво Саба, наречена NEW GLOSSARY OF TANGO DANCE, с предговор от Хуан Карлос Копс и Карлос Гавито. През 2014 г. книгата получава официално одобрение от Министерството на културата на град Буенос Айрес.

В началото на 2014 г. швейцарската телевизия "NZZ Format" кани Даниел и Анатина за заснемането на документален филм за техния живот и постижения в областта на тангото.

През 2013 година Даниел и Анатина откриват своя собствена танцова школа за традиционно танго в Цюрих (Швейцария), наречена "La Porteña".

Даниел Аранда започва да танцува на осемгодишна възраст в “Asociación Amigos del Tango” във Флоренсио Варела, Буенос Айрес, със своя учител Густаво Сауседо Gustavo Saucedo. По-късно той продължава образоването си в Културния център във Флоренсио Варела, където учи в продължение на четири години с преподавателите Fabian Ballejos и Флавия Кристалдо Cristaldo. Той е приет в "Academia de Estilos de Tango Argentino" (ACETA) и има възможност да учи при Nito and Elba Garcia, Carlos and Rosa Perez, Coca and Osvaldo, Daniel “El Flaco”Garcia, “Pupy”Castello, Eduardo Pareja, “Pocho” Pizarro – някои от най-важните преподаватели на стила "Milonguero". В стила "tango salon" той се занимава при Фернандо и Вилма, Наталия Хилс и Francisco Forquera. Даниел играе водеща роля в късометражния филм „La Apertura”, режисиран от Душка Zagorac и Родриго Васкес и Miguel Angel Zotto.

Анатина Люк започва да танцува в ранна възраст, като учи балет, модерен танц, джаз, и хореография. Тя получава стипендия в школата Alvin Ailey в Ню Йорк, и започна да изнася представления, да прави хореографии и да преподава интензивно в САЩ и в чужбина. Любовта й към тангото винаги е присъствала, а от 2003 г. тя се посвещава изцяло на Тангото. Анатина е учила танго интензивно с Даниел & Лорена Феро, Клаудио Хофман & Пилар Алварес, Наташа Poberaj и Нито & Елба Гарсия. Анатина е имала честта да споделя една сцена с музиканти и оркестри като Sexteto Milonguero, Bajafondo Tango Club, Daniel Binelli, Octavio Brunetti Quintett, Hector del Curto, Symphony Orchestra of Evansville, Pan American Symphony Orchestra, Cuidad Baigon и Raul Jaurena и други. Тя е танцувала в много театри, като Lisner Auditorium във Вашингтон, S.O.B в Ню Йорк, Kaufmann Hall, има записи за телевизионни предавания и участва в много милонги в цял свят.