Плевенското село Мечка е печално известно с кражбите, които са ежедневие там. Оказва се, че обирите не само не намаляват, но и растат. В сeлото почти няма къща, която да не е обирана по няколко пъти.

Здравко и Еленка Цветанови цял живот живеят тук. Имали красив и голям дом в горния край на Мечка. Наложило се обаче да го продадат на безценица.

Възрастните хора са обирани многократно. Остават без кокошките и зайците си, а за да запазят живота си, се принуждават да си купят по-малка къща. Въпреки решетките и желязната врата, крадците не ги оставят на спокойствие и тук. Преди дни се опитали да влязат отново.
„Само тая врата, ама не влязоха вътре, само я разбиха. Чакаме старините, караме насила малко, като не сме спокойни, тъй ще теглим, докато умрем, ще заминем с мъките”, жалва се Еленка Цветанова на 82 г.

Мечка може би е единственото село, в което хората си купуват яйца от магазина. Почти никой вече не гледа животни заради непрекъснатите кражби. От октомври досега домът на Цветанка Петкова е обиран пет пъти.

„Туй не е живот, всяка нощ да викам на моя мъж - стани, че кучето лай, стани, че Сара лай”, казва и друга жителка на селото Цветанка Петкова.

Хората вече не искат нито да подават жалби до полицията, нито да подписват протоколи. Много от тях напускат Мечка, а къщите им буквално се опустошават. Под набезите на крадците попада и вила, купена от англичани. Едно лято чужденците я заварили в съсипан вид и оттогава не са стъпили в селото.

Заради кражбите тук полицията обещава допълнителни патрули. Докато чакат отдавна обещаното подкрепление от полицията, мъжете на Мечка са решили сами да патрулират и да охраняват домовете си нощем. Признават, че това едва ли ще спре кражбите, но пък ще донесе малко по-спокоен сън на възрастните жители.

По-ефективна полиция или повече права при защита на личната собственост биха променили ситуацията в населени места като това?

Включете се в „Разговор в Трафика” между 17:30 и 19:00 като се обадите на телефона в студиото 02/422 50 84 или коментирайте под новината.