Втора седмица продължава транспортния хаос в столицата, заради затворения за ремонт булевард „Христофор Колумб”. На основния път за столичния квартал „Дружба” се отвори огромна дупка, след като колектор на „Софийска вода” аварира.

За ужас на шофьорите в „Дружба” ремонтът на булеварда ще продължи поне до края на месеца. Всъщност аварията не е сериозна. Нелепото е, че трите шахти, през които може да стигне до въпросния счупен колектор по необясними прични са зазидани при пътен ремонт.

Екипът на bTV слезе в дупката заедно с екипите на „Софийска вода” и засне как изглежда дупката отвътре, на 8 метра под асфалта.

Рехабилитацията на участъка е затруднена заради грешка, допусната при ремонт преди 40 години. „Това капака да бъде на един метър под повърхността никога не се среща в момента”, обясни директорът на звеното за експлоатация и поддръжка в „Софийска вода” Станислав Станев.

Освен това счупеният колектор на булеварда е стар. На година трябва да се подменят по 70 км от старата ВиК мрежа. Реално се полагат по-малко от 20 км нова канализация и, логично, следват чести аварии и спиране на водата.

Жана живее в зона Б-5, надява се водата да дойде до края на работния ден. „Нямаме вода от 8 часа, не знам за кой пореден път. Един път в седмицата водата спира”, оплака се жената.

 
 Пари за нова канализация обаче няма. „Най-добре е да сменят каналите, когато им изтече живота - на 50 години. Но това е свързано с огромни разходи. Ние фокусираме разходите там, където са в лошо състояние”, обясни представителят на „Софийска вода”.
Оказва се, че най-зле е водопроводът в центъра на столицата - каналите под улиците „Искър” и „Бачо Киро” са от 1901 г.
 
В София по-голямата част от ВиК инсталацията е на възраст над 40 години и не е изключено подобни аварии да възникнат на други възлови места.