Три станции от втората линия на метрото ще имат нови имена. На днешното заседание на Комисията по образование и култура на Столичния общински съвет бяха представени новите предложения. Старите наименования на метростанциите им бяха дадени преди три години.

Вторият метродиаметър от метрото първоначално трябваше да свързва кв. "Илиянци" с кв. "Хладилника". След влизането в експлоатация на станция „Обеля“ обаче се реши да се изгради отклонение на запад в посока кв. „Надежда“ и така началната спирка на линията стана "Ломско шосе".

Метростанция „НДК” ще носи името „Обединена Европа”. Спирката „Св. Неделя” се преименува на „Сердика”, а „Св. Наум” става „Музей „Земята и хората”. Предложенията са на председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Очаква се промените да бъдат гласувани на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.

Бъдещото име на метростанция „НДК” предизвика сериозна дискусия. Съветникът от БСП Калоян Паргов припомни, че в наименованието на спирките трябва да се ползват географски топоними. Именно поради тази причина станция „Жолио Кюри” не е била кръстена на Петър Дънов.

Общинският съветник от „Синята коалиция” Борислав Бориславов излезе с друго предложение. Според него ще е добре да се именуват целите линии на метрото. Той дори ги кръсти – „Виа Диагоналис” и „Обединена Европа”.