Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на Волен Сидеров в писмо до председателя на парламента Михаил Миков, за да започне наказателно преследване срещу него, съобщиха от държавното обвинение.

Сидеров е на път да остане без депутатска протекция след боя на летище Варна от преди два дни, по който варненската районна прокуратура вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

Държавното обвинение разполага с доказателства, че Сидеров е престъпил закона, като е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията”, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари във Варна Сидеров е причинил на полицая Костадин Колев лека телесна повреда при изпълнение на службата му.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия.“