От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на кандидати за евродепутати.

Най-обсъжданият кандидат за евродепутат в последното денонощие стана Делян Пеевски. Номинираха го областните структури в Кърджали, Смолян, Хасково, Кюстендил и Велико Търново.

Издигането на кандидатурата му стана повод за свикването на протест снощи в София пред Министерския съвет - в ден 300 от началото на антиправителствените протести, които започнаха след предложението Пеевски да оглави ДАНС.

Един от аргументите на протеста беше, че кандидатурата на Пеевски е абсурдна при положение, че той е бил споменат в най-критичния доклад на ЕС за България. От ДПС още не са обявили официално листата си за евровота.

Също днес обявяват партиите и коалициите, подали коректен набор документи за регистрация за участие в евроизборите. Общо подалите документи са 29.

Ако партийната формация се откаже от явяване на избори, то депозита, който е внесла за участие, ще й се върне. За партии и коалиции е 2500 лв., а за инициталивни комитети 100 лв.

Избирателната активност на евроизбори не е от най-високите. През 2009 г. беше близо 38%. На тези избори се очаква да гласуват между 2,5 и 2,8 млн. души. За реализацията на поне един депутатски мандат трябват най-малко 150 000-160 000 гласа.

Страната ни има право на 17 евродепутати от общо 751 членове на Европейския парламент. Първото заседание на новия европейски парламент е на 1 юли.