Считано от 1 януари тази година всички учители и непедагогически служители в детските градини и 173 училища от общо 175 в София са получили увеличение на заплатите си. Повишението е било с различен процент, но средно е около 9 на сто. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на конференция за въздействията от въведената система на делегирани бюджети за учителите, цитирана от БТА.

Столичният кмет припомни, че през 2008 г. средната брутна работна заплата на учителите в общинските училища в София е била 548 лева, а днес 779 лева получават педагозите в детските градини и 482 лева - непедагогическият персонал в тях.

Брутното възнаграждение в столичните училища сега е 798 лева и 512 лева е заплатата на непедагогическия персонал, съобщи кметът на София. От 2008 г. до сега в София са открити над 100 нови работни места за учители, добави Фандъкова.

През този период образователната система не е била готова за въвеждане на делегираните бюджети, заяви кметът и посочи, че тогава в системата не са фигурирали общините, защото те са тези, които могат да защитят училищата, директорите и учителите. Фандъкова е на мнението, че при делегираните бюджети отговорността не се размива, но пада изключително върху училищата и техните директори.

През 2008г. Столична община е финансирала с над 14 млн. лв. образованието в училище, за да не се наложи закриване на учебни заведение. В София няма нито едно училище, което да е закрито заради недостиг на средства, но това струваше на Столичната община сериозно дофинансиране, посочи още Йорданка Фандъкова.

В момента пари от общината се дават за паралелките с малко деца.