Интересна кампания е започнала в Англия. В част от железопътните линии в страната са поставени брошури, които призовават хората да отделят три паунда, за да помогнат на българските бездомни кучета. В агитационния материал се споменава още, че в страната ни има около 100 хил. четириноги на свобода, а „голяма част българите гледат на тях като напаст” и смятат, че единственият начин за решаване на проблема е като ги убият.

Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” обясни, че събраните на Острова пари ще се използват за кастрация на бездомните кучета. Според него проблемът е сериозен, особено на територията на София. По думите му в столицата целенасочено се изоставят четириноги от съседни общини.

Гечев обясни, че подписаният през 2008 г. Закон за защита на животните предвижда до 2011 г. голяма част от бездомните кучета да бъдат прибрани в приюти. Според него това все още не се е случило. Той обясни, че е занижен контролът върху кастрирането на кучета, като даде за пример малките общини в България, които отговарят за това, а не си вършат добре работата.

Природозащитникът обвини директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов и земеделският министър Мирослав Найденов, че законът за защита на животните не се спазва. Според него двете институции трябва да си изберат неправителствена организация, която работи качествено за решаване на проблема.

Явор Гечев сигнализира и за друг основен проблем – липсата на контрол при собствениците на домашни кучета. Според него трябва да им се направи регистър, който може да се следи от домоуправителите на жилищните сгради. Той подчерта, че също така трябва да се улесни процедурата за регистрация.

По думите на природозащитника няма контрол и върху възпроизводството на домашните любимци и до момента няма наказани за изоставено на улицата куче.

„Решението на проблема е да седнем и да си прочетем законодателството, а след това да започнем да го прилагаме”, каза още Гечев.