В първия ден на програмата на регионалното министерство за саниране на панелни сгради, в София вече е подадено първото заявление за интерес. Програмата е с бюджет 1 милиард лева и ще работи до изчерпване на средствата, като допустимите проекти ще се финансират по реда на кандидатстване. Сдружението на собствениците от блок 202 в софийския квартал „Дружба“ вече е извървяло пътя на подготовка заедно с местната администрация и днес подаде документи за финансиране.

В столичния район „Искър“ има 260 сгради, които са допустими за обновяване по започналата днес национална програма за саниране. Подготовката за включване в инициативата на регионалното министерство започва още от началото на годината. При голям интерес, в първите дни на януари администрацията на район „Искър“ запознава жителите с процедурата. От тогава насам с юридически и технически съвети местната управа подпомага собствениците в района да подготвят документи за включване в програмата, съобщи в предаването „За София“ по bTV Radio кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков. За улеснение на нуждаещите се от съвети и помощ той е обявил свободен прием всеки четвъртък от 17 до 19 часа, а отделно чрез контактите, публикувани на сайта на района, всеки може да поиска среща в друг ден и час.

За да може живеещите в една сграда да се включат в програмата за саниране, трябва да учредят етажна собственост, за което е нужно участието на представляващи не по-малко от 67% идеални части от общите части. Управителят предава протокола в общината, за да регистрира сдружението, и с удостоверението от районната администрация внася искане за номер по Булстат. След това всички собственици трябва да изразят съгласие за участие в програмата, а упълномощеното лице от сдружението внася в общината заявление за интерес. Точно това са направили днес живеещите в блок 202 в „Дружба“. Останалото, до началото на самите работи по санирането, е ангажимент на общината.

Кметът на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков е доволен от сериозния интерес „Хората искат нещата да се случат и при тях. За мен е важно, че има доста сериозен интерес и че чрез първите подали помагаме на доста етажни собствености, за да можем да се включим в общата програма с най-много блокове. Много от панелните блокове в нашия район са на по 40 – 50 години. Обновлението ще допринесе не само за добрия външен вид и за енергийната ефективност, а и изобщо за привлекателността на района. Важно е и самото усещане за обновление на облика на квартала“.

Цялото интервю на Светослав Николов с кмета на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков можете да чуете в прикачения файл.