В неделя, на 13 юли, изцяло ще бъде пуснато движението на новоизграденото кръстовище на две нива при Семинарията. Тази нощ движението на кръстовището беше възстановено частично. В момента се извършват довършителните работи – монтира се еластичната ограда и шумозаглушителната ограда по надлеза, оформя се пространството под него. След 15 юли ще бъде направен цялостен ремонт на оградата на Семинарията, ще бъдат подновени тротоарите по булевардите „Стоян Михайловски“ и „Пейо Яворов“ при Семинарията. В рамките на проекта ще бъде изграден нов водопровод и канал, тръбна мрежа, улично осветление по тези два булеварда. Направен е нов подлез под бул. „Пейо Яворов“ при ул. „Златовръх“. На новата естакада се разчита да облекчи преминаването през кръстовището и да се подобри чистотата на въздуха. Столичната община предвижда като следващ етап в улесняването на водачите да бъде изграден пробив покрай болницата „Токуда“, който ще изведе движението към бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. В момента текат отчуждителни процедури на терени. Предстои да бъде разширен и бул. „Черни връх“ до Южната дъга. „Идеята е след построяването на кръстовището на Телевизионната кула и на Семинарията натоварения трафик от центъра на града да се изведе към периферията“, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес инспектира напредъка на работата по съоръжението. Тя съобщи, че в зависимост от развитието на ситуацията по европейската оперативна програма „Регионално развитие“, средствата по която са под заплаха, ще бъде определена дата за започване на обновяването на парка пред НДК. Тя подчерта, че общината има готовност да пристъпи към реализацията на проекта, но няма да го направи, докато безвъзмездното финансиране не бъде гарантирано.

Започна ремонта на столичния парк „Герена“. Единствен парк за район „Подуяне“, той е с площ 5.4 хектара и не е реконструиран от 70-те години на миналия век. Сега се изпълнява първи етап от обновяването на зелената площ, подменят се канализацията и настилките на алейната мрежа, предвижда се да бъдат поставени 100 нови пейки. Извършва се санитарна сеч на растителността и ще бъдат засадени нови растителни видове. Стойността на проекта е около 360000 лева. Предвижда се този етап от реконструкцията да бъде завършен до 15 август.

В кв. Дружба бе открита нова детска площадка за игра на открито в пространството между блокове 527 и 528. Тя е на площ от 80 кв.м, от които 25 кв.м са покрити с ударопоглъщаща настилка около съоръженията за игра. Направен е пясъчник с площ 10 кв.м, монтирани са комбинирано детско съоръжение, клатушка, пейки, както и кошчета за отпадъци и ограда. На площадката са засадени и нови декоративни фиданки. Площадката е изградена на мястото на стара със средства от собствения бюджет за реконструкция на детски съоръжения на район Искър.

От днес се възстановява маршрута на автобусна линия 67 от Телевизионната кула до крайната станция.

Снимка: Строличен общински виртуален пресцентър