Строителството на четири нови детски градини започва от следващата седмица в столицата, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на изграждането на нова детска градина в "Красно село", цитирана от БТА.

Две от новите градини ще бъдат също в "Красно село", където има голям недостиг на места. Ще се строи още в "Оборище" и "Надежда", добави кметът. По думите й продължава изграждането на детска градина в "Дружба", а скоро ще бъде готово новото детско заведение в "Лозенец".

До края на годината Фандъкова очаква да са завършени 8 от 17-те градини, които се планира да бъдат построени на територията на Столичната община до декември 2013 година. Същият срок важи и за детската градина в "Красно село".

Столичният кмет припомни, че кабинетът на ГЕРБ е отделил 1,4 млн. лв. за строителство на детски градини и според нея това е било първото мащабно участие на държавата в решаването на проблема. Тя очаква политиката да продължи и при новото правителство, за да може децата на България да посещават детски градини.

Пред медиите Фандъкова коментира предложението на трима депутати от "Коалиция за България", което гласи общините да компенсират родителите на децата, неприети в детска градина със 120 лева месечно. По изчисления на народните представители за това ще са нужни до 12 млн. лв. на година за неприетите около 10 000 деца в страната. „Хубаво е, когато станеш депутат да започнеш да дават задачи на кметовете”, смята Фандъкова и изрази принципна подкрепа за идеята. „ Големият въпрос обаче е откъде ще се намерят средства.”

Според нея най-лесният подход е да се увеличат данъците и от там приходите, но това не е моята политика, отбеляза Фандъкова. По думите й вторият вариант е да се спре строителството на детски градини и да се започне изплащането на обезщетения. Това обаче е само краткосрочно решение. Разумният подход според нея е участието на държавата.