Цикълът „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“ продължава на 4 декември 2012 от 19.30ч. в зала „България“ с програма от класически американски мюзикъли. Солисти в уникалния концерт ще бъдат американската певица Тари Кели и обаятелния български вокалист Васил Петров. Двамата ще представят хитови заглавия от класическите американски мюзикъли „Южен Пасифик“ и „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс. Тари Кели дебютира на Бродуей в постановката „Show Boat“  (Увеселителното корабче), отличена с награда „Тони“. Тя играе в хитовите спектакли - „Кабаре“, „Чикаго“, „Човекът от Ла Манча“, „Модерната Мили“, „Красавицата и звярът“, а през 2003 г. става  част от състава на бродуейската постановка „Момчето от Оз“, с участието на холивудската звезда Хю Джакман.

„За първи път се включвам в подобен проект“ споделя Васил Петров за участието си в концерта на 4 декември. „Надявам се, че макар и кратък, контактът с Тари Кели и Роб Фишер ще бъде изключително полезен за моя творчески опит.“ Известният наш поп и джаз изпълнител се занимава с мюзикъл още от 80-те години. „Всъщност, 90 процента от музиката, която изпълнявам, е съставена от песни, произлизащи от класическия мюзикъл, които са се превърнали в джаз-стандарти“ допълва още Васил Петров.

В концерта на 4 декември отново ще се включи Хора на Класик ФМ радио, ръководен от Теодора Павлович, а запърви път участие ще вземе и  Детския хор  „ПИМ ПАМ“, подготвен от именития наш композитор Борис Карадимчев.

Оркестърът на Класик ФМ радио ще работи за първи път с един от най-изтъкнатите американски диригенти на музикално-театрален репертоар – Роб Фишер.  Музикален режисьор и продуцент, пианист и диригент, той е признат за водеща фигура в американския музикален театър. Фишер е създател и диригент на успешната серия “Encores!” в Ню Йорк Сити Център, отличена с наградата “Тони” през 2000 г., а през 1997 г. той получава наградата Lucille Lortel за специални постижения.

Билети за предстоящия концерт от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в  зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com на цени от 12 до 40 лева.