Вицепремиерът Румяна Бъчварова се поклони на българското военно гробище в Ново село, Македония. Тя бе част от стотиците българи и македонци, дошли да почетат паметта на падналите герои, загинали в Балканската и Първата световна войни.

В инициативата се включи главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан – „Днес повече от всякога е важно да помним и да не забравяме героите от общото ни минало“. Той отслужи  заупокойна молитва в памет на загиналите български и македонски воини.

„Паметта и солидарността ни правят истински граждани на Европа“, каза българският евродепутат д-р Андрей Ковачев.
В поклонението взеха участие и представители на Президентството, Министерски съвет, Софийска община, Министерствата на отбраната на България и Македония, както и военните аташета на Гърция и САЩ. Под звуците на военен марш бяха поднесени венци и цветя от националната гвардейска част.

Да се поклонят пред подвига на героите в Ново село дойдоха 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини и Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София.

„Общата ни история с Македония не ни разделя, а ни свързва“, обърна се към присъстващите д-р Милен Врабевски, по чиято инициатива се организира поклонението за осма поредна година на възстановеното българско военно гробище в Ново село, Македония.