След като Банско, Пампорово и Боровец откриха сезона миналата събота, в петък това ще стане и на Витоша. От „Витоша ски” информираха, че старт на ски сезона ще бъде даден с нощно каране – на 21 декември, от 18.30 часа, на писта „Витошко лале”. Ръководството на дружеството обещава безплатен лифт за скиорите и сноубордистите.

„Витоша ски” използва случая, за да отбележи, че пистите ще заработят в атмосфера на неуредици и „некоректно отношение на държавата и общината”. Причината - още през ноември при липсваща наредба, която да урежда наемането на пистите на планината край София, Изпълнителната агенция по горите отдала на ски учителите от сдружение „Витошки ски и сноуборд училища” харесаните от тях места в планината.

„Нещо повече – тези договори са използвани като основание от Столична община да им издаде услужливо разрешения за поставяеми обекти, макар че се касае за строежи, които следваше да бъдат премахнати много отдавна и за които има надлежно издадени заповеди от СО и потвърдени от съда”, се посочва в прессъобщение на дружеството.

От „Витоша ски” твърдят, че са подложени на множество обвинения за монополно поведение, но в противовес на тези твърдения коректно изчали до средата на декември, когато била приета наредбата за кандидатстване по наемането на терени, традиционно използвани като писти.

„Витоша ски” е собственик на съоръжнията към тях. В резултат на това „монополистът” „Витоша ски” получава остатъците от трапезата на незаконните ски учители. В крайна сметка се оказва, че борбата им е за запазване на техния монопол на Витоша и за оставането на бизнеса им в удобния сив сектор. Питаме: Защо и държава, и община нарушават закона, за да угодят на група ски учители? Защо отговорните данъкоплатци като „Витоша ски” са вечните виновни”, продължава текстът на представената от компанията позиция.

Тя посочва, че основният проблем за функционирането на ски зона „Алеко” остава липсата на реално обособени терени за ски писти. Според закона за горите тези терени следва да бъдат изключени от горския фонд, за да се ползват като писти. „В крайна сметка всеки се зае да решава проблема на Витоша и той остана нерешен.”