Администрациите на държавните болници в карето на Александровска, да се слеят до края на годината. Това предлага ресорният заместник-министър на здравеопазването - Бойко Пенков.

При реформата могат да бъдат освободени от работа между 350 и 400 служители.

Идеята е под една шапка да минат Александровска болница, Майчин дом, Ендокринологията, Инфекциозна болница, Белодробна, Свети Иван Рилски, специализираната болница по детски болести и кардиологичната "Света Екатерина".

Те ще учредят дружество, което ще ги управлява. Като част от сливането, в петък беше уволнен шефът на болница Свети Иван Рилски.

В Студиото на предаването "Тази сутрин" доктор Дечев обвини здравният министър "злокобен план за съсипване на здравеопазването и добре работещите държавни болници".

“Една болница, която доказа, че в България, еталонът, етикетът, който се лепи на държавна болница, а именно, че това е некъв коптор, че там има некакъв директор, който е поредният спуснат с парашут от некоя партийна централа и над неговия кабинет виси един лозунг: "Ако не ме гледате какво правя и аз няма да ви гледам какво правите вие", изведнъж тази болница излиза от това клише”, възмути се д-р Дечо Дечев.