Всеки втори българин би заплащал допълнително за здраве, съобщиха от Националната пациентска организация, цитирайки данни от проучване на „Алфа рисърч". Допитването е извършено през януари и февруари 2015 г. сред 1026 граждани. Част от данните бяха представени от председателя Станимир Хасърджиев в предаването „Тази сутрин” в четвъртък.

Въпреки високото общо равнище на одобрение за допълнителното здравно осигуряване, липсва консолидиращ мнозинството фактор, който да мотивира по-активното доброволно включване. Безплатното лечение в болница, липсата на доплащане, отпадане на направленията за специалист и за изследвания, повече безплатни и по-евтини лекарства са желаните условия, които ще стимулират гражданите да доплащат за здраве, показва проучването.

От запитаните 66 на сто смятат, че трябва да получават по-добра здравна грижа за равнището на плащаните осигуровки. Две трети отговарят, че възприемат болничната помощ и НЗОК като най-проблемни звена в системата на здравеопазване и са на мнение, че това са местата, които „източват” най-голяма част от финансовия ресурс в здравеопазването.

Всяко ефективно и скъпоструващо лекарствено лечение трябва да се поема изцяло от бюджета на НЗОК, заявяват 78 на сто от участвалите в проучването.

Над 60 на сто от запитаните подкрепят идеята за въвеждане на минимален пакет на спешна помощ за здравно неосигурените пациенти.

Пълна подкрепа среща създаването на социален здравен фонд за деца, пенсионери и социално слаби, показват още данните.