Очакват се големи изравнителни сметки за парно, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества. Причината е, че абонатите са консумирали голямо количество енергия, която все още не им е фактурирана, предаде БНР.

От Асоциацията посочиха като причина за проблема новата Наредба за топлоснабдяване, която е в сила от лятото на миналата година. Според организацията наредбата е била приета набързо след протестите срещу високите сметки за ток в началото на 2013 г., без да се направи анализ в дългосрочен план какъв ще е ефектът от нея.

„Ако наредбата е дала възможността по време на отоплителния сезон, който е бил доста по-студен предните две или три години, хората да заплащат малко по-малко, ами в един момент, когато дойде изравнителната сметка, няма как това да не се появи при реална консумация”, обясни Тодор Николов от Топлофикация „Варна”.

За да се реши проблема, от Асоциацията настояват наредбата за топлоснабдяване да бъде променена. Според тях ако в наредбата се определят, примерно, 5 начина за разпределение на енергия, то тогава етажната собственост може да си избира начина как да разпределя - дали ще ползва индивидуални средства за измерване, дали ще ползва разпределители.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е готова да разговаря по темата с представители на потребителите.