Масовото пътуване след празниците задръсти пътищата към големите градове. Стигна се и до тежка катастрофа с трима загинали.

В района на тунел „Витиня” на магистрала „Хемус” в посока София, движението е затруднено и автомобилите се придвижват със забавена скорост. Нарушители изпреварваха колоните през аварийните ленти. 10 километра се изминаваха за един час.

На магистрала „Тракия”, преди София, също се образува 17-километрова колона.

Пътят от Пампорово, където тази година отчетоха 50-процентен ръст на туристите, се задръсти при свлачището, където движението се регулира със светофар.

С 90 души на един милион България е трета по смъртност на пътищата в Европейския съюз. За това имат вина лошите пътища и старите коли, но не само.

След клиповете с нарушители, разпространени в интернет

Няколко клипове бяха разпространени през празничните дни, които показват случаи на необяснима агресия по пътищата.

При шофьора на „Голф”, който изблъсква мотористи става въпрос за престъпления, защото за четири такива действия само за един ден има образувани четири прокурорски проверки в Благоевград и две в София. До човешки жертви при тези опити да бъдат изблъскани трима мотористи не се стига само по чудо.

Полицията предупреждава, когато сте обект на подобно поведение или сте свидетели веднага да звъните на телефон 112 и да съобщите регистрационния номер на опасните шофьори, за да бъдат задържани бързо. В конкретните случаи полицията е реагирала за броени минути след подаването на сигналите.

„Той се засилва и почва да ме бута, като започна да ми натиска крака. Моят ботуш явно ме е спасил, ожулва капака на съединителя и ме удря в решетката на радиатора, той се откачва. Честно да ви кажа, не знам как съм запазил самообладание”, разказва пострадалият Ангел Ангелов.

След това шофьорът на „Голф”-а удря и другия моторист отзад, чупи му регистрационната табела. Когато мотористите подават сигнал на 112, вече други трима шофьори са се обадили за ПТП, защото шофьорът започва да блъска и лека кола в тунела на Кресна.

Започва преследване, за броени минути полицейски патрул го пресреща и го арестува. Задържаният за разпит е Пламен Деспотов – на 26 години от София.

Потърсихме Пламен Деспотов на адреса му в „Младост” в София, но никой не отвори вратата. Автомобилът също не беше паркиран отпред.

Кой е виновен – шофьорът на прокуратурата или колоездачите?

Друг клип от уикенда е запечатал скандал между шофьор и велосипедисти. Според версията на колоездачита, шофьорът блъска момиче от групата, а при разразилия се скандал се представя за прокурор. Версията на Валентин Гюров – нито е блъскал някого, нито се е представял за прокурор.

Масов нарушител

За по малко от час шофьор на бял „Голф” се опита да удари и събори трима мотористи и да блъсне един автомобил в Кресненското дефиле. В кадрите от два любителски видеоклипа, заснети от камери на моторите автомобилът навлиза рязко в платното на моториста.

„Наистина щеше да стане ПТП от неблагоразумието на един колоездач, която на 20 м. разстояние влезе в моето платно. Влязох в насрещното само да я запазя. Колегиално бус ми направи път”, обясни той.

Според думите на Гюров той е бил разпознат от един от колоездачите като човек, който работи в прокуратурата покрай общи съседи в Нови хан.

„Самите те ме изкараха такъв. Аз живея там. Родителите ми са там. Те твърдят, че Бойко ме е назначил за прокурор. Не аз. Клипът е 1,22 минути, а събитието е над 30”, каза още Гюров.

Валентин Гюров е шофьор в Софийска районна прокуратура. Оттам утре започва дисциплинарно производство срещу него.

„Съвестта ми е чиста. Готов съм на детектор на лъжата. Ороних престижа на прокуратурата”, каза още мъжът и допълни, че оценява като грешка това, че не се е обадил на органите на реда.

Никой от колоездачите не откликна на поканата на bTV да застане пред камерата.

Голямо завръщане със задръствания и тежка катастрофа

Днес близо 300 хиляди автомобили се прибират в София. Пикът премина преди около час. Доста от пътуващите след празниците ще получат честитки, тъй като КАТ беше изкарала на пътя 148 мобилни камери, за да снима превишена скорост.

Карта на катастрофа
(Photo: bTV)

Тежка катастрофа с трима загинали стана днес на пътя – Русе Бяла, в района на разклона за Тръстеник. Загинали са двама мъже и една жена. Друга жена и 3-годишно дете са откарани в русенската болница с опасност за живота.

Тежкият инцидент е станал днес малко след 11 часа Предполага се, че и двамата водачи имат вина – единият е предприел неправилна маневра, а другият се е движил с превишена скорост.

При сблъсъка една от колите се е запалила, като огънят е бил потушен от шофьорите на преминаващи автомобили. На мястото на инцидента са били изпратени три екипа на „Спешна помощ” и две пожарни.

Днес шофьорите изхабиха много нерви в задръствания. Особен тежко се оказа на магистрала „Хемус”, в посока София, в района на с. Чурек, поради стеснени участъци и натоварен трафик. Наши зрители ни сигнализираха за масово изпреварване през аварийната лента и пълна липса на полицейско контрол.

Задръстването на магистрала „Тракия” и „Околовръстния път” на София също беше километрично.

100 000 се завърнаха от Гърция

Колите се движеха изключително бавно и по този път - на връщане от Гърция и Банско.

Над 100 хиляди българи с 33 000 коли са посетили Гърция за Великденските празници по данни на гранична полиция.

Трафикът за Гърция ще бъде значително улеснен, когато двете свлачища при Дяково и Кресненското дефиле бъдат укрепени. Засега обаче срок за това не е обявен.