След като в четири поредни години доказахме, че с общи усилия можем да  помогнем на българската природа да се освободи от стотици незаконни сметища и хиляди тонове отпадъци, на 26 април отново ще сме заедно в общата грижа за нашата среда. Кампанията „Да изчистим България за един ден“, която започна от ефира на bTV и се превърна в национална кауза, е символ на една добра традиция – да покажем как можем като общност да направим толкова много за природата за толкова малко време – само за ден. Всеки от нас влага собственото желание за чиста и приветлива среда, в която се чувстваме комфортно и щастливи. „Присъствието на толкова много лично прави общото толкова силно и убедително. Личният пример на толкова много хора, личният принос на всеки един от нас, личната ангажираност на всички организатори и участници правят кампанията толкова мащабна и толкова могъща. Това е нейната основна сила – тази сила, която променя средата около нас“, коментира пред bTV Radio Мария Лазарова от bTV.

Инициативата заедно да почистим паркове и градини, места за отдих и квартални улици, а след това да се погрижим да останат в добър вид, е събитие, което всички очакваме с нетърпение, защото ни събира като съмишленици. Очакваме деня на кампанията, за да сме заедно, за да празнуваме, за да общуваме. „Общностното съзнание на хората, които се включват в подобни инициативи, се засилва, защото това е една голяма кауза, една голяма възможност за свързаност и участие“, сподели своето усещане Мария Лазарова. Екипът на bTV Media Group отново ще се погрижи за природен парк „Витоша“. Мария Лазарова е щастлива от съобщеното й от директора на парка – благодарение на общите ни усилия, на Витоша почти не са останали места за почистване за разлика от преходни години, когато край Симеоновските езера и в буферната зона край квартал Симеоново бяха премахнати много незаконни сметища.

Своята ангажираност към мисията за по-добра среда ще покажат много наши любими изпълнители, спортисти, публични личности и клубни ентусиасти. Във Варна със студентите от Медицинския университет ще чистят Ice Cream и Дамян Попов – един от финалистите в „Мюзик айдъл“ от ефира на bTV. В Перник ще са Тома Здравков и талантите от „Гласът на България“. В Бургас личен пример ще даде Вики от „Мастило“. Параолимпийската ни шампионка Стела Енева ще е със събралите се да се погрижат за парка „Аязмото“ в Стара Загора. Още двама спортисти – Стефка Костадинова и Йорданка Благоева ще чистят по бреговете на Панчаревското езеро, а отпадъците от бреговете на язовир Искър и неговото крайбрежие ще съберат творци и членове на клубове по водни спортове. В София и други наши любимци ще се съберат освен на Витоша, също и в Борисовата градина и Ловен парк.

Междувременно призив за ангажираност към проблема ще продължи да отправя на ключови централни места в столицата Боклучения човек. Снимайки се за спомен с него, можем да покажем, че не сме безразлични към проблема с отпадъците там, където е мястото на чистата природа и градска среда.

„Нека нашите слушатели да се подготвят освен за чистене, и за „отговорна“ почивка сред природата“, призова Мария Лазарова от bTV в интервюто на Светослав Николов, което можете да чуете в прикачения файл.

Повече ще откриете на сайта на инициативата „Да изчистим България за един ден“.