До края на седмицата ще започне информационната кампания за въвеждането на цифрова ефирна телевизия в България, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кампанията ще върви до март 2013 г. и ще включва излъчване на телевизионни и радио клипове, образователни филми, разпространение на информационни брошури и публикации в българската национална и регионална преса.
До края на месеца ще заработи и специализирана интернет страница и телефонна линия, чрез които гражданите ще могат да се информират.

“Целта на кампанията е хората да са наясно предварително какви действия трябва да предприемат до реалното преминаване изцяло към цифрово излъчване от 1 септември 2013 година”, заяви ръководителят на проекта Вера Джамбазова от обединението “Ти Си Ти Ви”, което спечели конкурса през ноември.

Процесът ще мине на три етапа – до март хората трябва да са информирани, че процесът започва и ще трябва да преценят дали да закупят нов телевизор с цифров приемник или ще им е необходим цифров декодер, допълни тя. От март 2013 година цифровият сигнал ще бъде пуснат, а на 1 септември аналоговият сигнал ще бъде спрян.

От 1 март до 1 септември 2013 година ще преходен период, през който ще вървят и цифровия и аналоговия сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост с какъв телевизор разполагат. От началото на септември ще има безплатни до 15 национални цифрови програми, които ще могат да приемат чрез антена и цифров телевизор или декодер.

Социално слабите хора ще получат безплатно цифров декодер. Принципът е всички граждани, които имат право на енергийни помощи да получат ваучер, с който да вземат своя цифров декодер и да го монтират на своя телевизор. Така те ще продължат да имат безплатна ефирна телевизия.