Нездравословното хранене вече е по-опасно от тютюнопушенето. Затова здравното министерство предлага данък "Вредна храна" върху най-нездравословните продукти.

Над 30% от българските деца са с наднормено тегло, а 12,7 на сто страдат от затлъстяване. Сред първите сме в Европа. Изследване за хранителните навици у нас показва, че всяко 4-то дете до 5 години има недостиг на желязо в организма си. Белият хляб, бялата захар и оризът продължават да преобладават на трапезата ни, а 59% от сънародниците ни не спортуват.

Над 40 на сто от най-малките българчета имат лека анемия, защото им липсва желязо, а така по-лесно се разболяват. Родителите правят грешка като наблягат на пилешкото, за сметка на червените меса, или като избират нискомаслено мляко.

"Мазните, включително холестеролът, които за възрастните са с отрицателен знак, за децата са необходими за формирането на мозъка, окото, имунитета", казва доц. Миглена Георгиева.

Чипсовете, зрънчото, вафлите може скоро да се облагат с 10% допълнителен данък, за да се купуват по-малко. "Говорим за консумация на сол, която в някои продукти надвишава 1 грам на 100 грама от продукта, за енергийни напитки, в които съдържанието на захар е повече от 30 мл. на 100 мл. продукт", обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Подобна мярка вече е приложена в Дания, Франция и Съединените щати. Резултатът е намаляване консумацията на вредни храни и стотици милиони постъпление в държавния бюджет.

Сега започва обсъждане на идеята с всички засегнати страни, така че данък "вредна храна" може да влезе в сила най-рано догодина. Предварителните изчисления сочат, че от него държавата ще спечели около 100 милиона лева.