Отново хаос с ваксините за децата – за по-малко от година здравето на най-малките отново е застрашено заради липса на достатъчни количества.

Чрез общопрактикуващи лекари разбрахме, че без много шум здравното министерство им е наредило да спре реимунизациите на децата. Джипитата са инструктирани да използват всички налични ваксини само за имунизации.

Регионалните здравни инспекции изискват от тях да изпратят опис на ваксините, с които разполагат и сроковете им на годност. От писмото разбираме, че във ведомството не е постъпило нито една оферта за доставка на ваксините.От здравното министерство съобщиха, че наличните ваксини ще стигнат за два месеца.

Припомняме, през лятото на миналата година се разрази скандал - заради бюрократични неуредици търговете за доставка на ваксини за новородените се провалиха.

Междувременно, имунизационният календар беше променен и бебетата трябваше да започнат да се имунизират срещу 6 заболявания, а не както досега - срещу 5.

Това доведе до хаос и в реимунизациите на по-големите деца. През декември обаче министерството обяви, че проблемът е решен - очевидно не съвсем.