Жители на блок от столичния квартал Младост протестират в продължение на седмици заради план за новостроящи се спортни зали.

Идеята за новите спортни зали безпокои хората от блок 326. Виолета живее тук от 16 години. Смята, че в проектът за ледена пързалка с над 1000 места и голяма закрита площадка с няколко игрища има много недомислици.

Тази "Арена Айс" се обявява като място за спорт, обаче тя е много висока и ще покрие нашия блок, 18 метра някъде, защото там ще има много магазини кафенета и ресторанти. Тоест това ще бъде един търговски център или мол”, обясни Виолета Влахова.

 
 
Хората твърдят, че и инсталациите за поддържането на леда също крият опасности.

„За производството на лед се използва амоняк, който се използва и за бойно отровно вещество. Тонове ще се използват, защото тя ще е 30 на 60 метра”, допълни Влахова.

„Нашият блок не е против самото съоръжение като такова - напротив. Ние сме "за", но не мястото да бъде тук. До този момент общината действа абсолютно ултимативно. Те взимат своето решение, прокарват го и никой нищо за нищо не пита, а просто информира”, посочи и Иван Милов.

Решението е обжалвано в съда, но жалбата е отхвърлена. Въпреки че залата е гласувана от общинския съвет, оказва се, че проектът може да се спре.

„Не е възможно да са разбрали случайно, тъй като планът е бил обществено достъпен по времето на съобщаването. На хората нищо не им пречи да си организират една подписка и да заявят съвсем конкретно и категорично какви са им желанията”, разясни Стефан Цанков, главен архитект на район „Младост” в София.

Дотогава хората от блок 326 ще излизат на протест всяка седмица.