Просто зададохме въпроса „Кой предложи Пеевски?”, обясняват Еми Барух и Иван Бедров

  Въпросът „Кой предложи Пеевски?” е метафора за цялата българска действителност и ние просто го зададохме. Така журналистите Еми Барух и Иван Бедров коментираха в предаването „Тази сутрин” по bTV прекратеното си сътрудничество с българската редакция на „Дойче Веле”.

  Миналата седмица от българската редакция на германската медия съобщиха, че са се разделили с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров. От „Дойче Веле” заявяват, че причината за това е, че проверка на публикациите на българската редакция е показала, че няколко материали на двамата журналисти не съответстват на журналистическите стандарти на „Дойче веле".

  Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до „Дойче веле", в което банката отправяше критиката, че публикациите на българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви, се казваше в съобщението.

  „Изненадващото е, че КТБ успя да убеди началниците на голямата държавна независима медия. Това е натиск върху българската редакция на „Дойче Веле”. Това писмо е изпратено до цялата висша редакция и те са се поддали на натиск”, коментира Еми Барух.

  „Извратено е ние да обясняваме дали сме нарушили нещо, обвинени от някого, който е превърнал медии буквално в бухалки”, допълни Иван Бедров.

  Според Барух, която работи в „Дойче Веле” повече от 23 години, позицията за неспазените журналистическите стандарти е лицемерна, още повече, че според официалното съобщение решението за отстраняването им е било взето „независимо от писмото на Корпоративна търговска банка”. „Нито веднъж до този случай не съм получавала препоръки за какво да пиша и как да пиша”, категорична бе журналистката.

  „Може би Корпоративна търговска банка назначи Делян Пеевски и управлява тази държава?” предположи Еми Барух.

  Иван Бедров подчерта, че материалите, които се публикуват в „Дойче Веле”, се проверяват стриктно и минават през „многостепенна форма на контрол”.

  „Не тази колегия е ядрото на злото – тя е подложена на натиск, поддала се е. „Дойче Веле” и това, което се случи с нас, е елемент от една картина, за която българското общество има право да знае”, подчерта Еми Барух.

  По думите й, българската медийна среда прилича на тази от преди 1989 г., когато медиите са били последната врата, на която гражданите да почукат. „Днес става същото. Хората стигат до медиите, защото институциите не откликват”, подчерта Барух и допълни: „Това правителство възпроизвежда обществените нрави на тоталитаризма с начина, по който оказва натиск.”

  „Ние сме част от пейзажа, но важното за аудиторията е да разбере защо пейзажът е такъв”, подчерта Еми Барух.

  Директорът на българската редакция на „Дойче Веле” Александър Андреев не отговаряше на телефона си за коментар. bTV потърси и мнението на изпълнителния директор на КТБ Цветан Василев, но все още няма отговор от негова страна.