Кантус Фирмус и Класик ФМ радио представят „Концертмайсторите“ -  най-популярният цикъл на Класик ФМ оркестър.

Програмата включва 4 концерта  с любимите български музиканти – Мила Георгиева, Георги Черкин  и Григор Паликаров. Цикълът започва с концерт, в който ще бъдат представени произведения от бразилски композитори – Ейтор Вила-Лобос, В. Бурле Маркс и др., със солист бразилският китарист Томас Гарсия и възпитаникът на НМА „П. Владигеров“, диригентът Рикардо Авербах.

За първи път на българска сцена в „Концертмайсторите“ ще ви представим и изгряващата цигулкова звезда Елин Колев, покорил Карнеги хол в Ню Йорк.

Ето подробната програма на цикъла:

 

„КОНЦЕРТМАЙСТОРИТЕ“, сезон 2012-2013

цикъл на КЛАСИК ФМ ОРКЕСТЪР

16 ноември 2012, петък, зала „България“, 19:30

Със съдействието на Бразилското посолство

Концерт с бразилска музика

Солист: Томас ГАРСИЯ, китара

Диригент: Рикардо АВЕРБАХ (Бразилия)

КЛАСИК ФМ ОРКЕСТЪР

Е. Вила Лобос/А. Костеланец: Песен на черния лебед

E. Вила Лобос: Introduction to the Choros, за китара и оркестър

В. Бурле Маркс: Симфония №3  “Impressões de Macumba

 

Томас Гарсия  е един от световните експерти по музиката на Е. Вила Лобос. Той учи китара в Джулиард скул и получава докторска степен от университета Duke. Публикува много статии за творчеството на Вила-Лобош и за бразилската популярна музика. Изнасял е концерти в САЩ, Европа и Бразилия. Представял е рецитали в Alice Tully Hall и Merkin Concert Hall в Ню Йорк, както и в много градове в САЩ, Европа и Бразилия.

Рикардо Авербах е от българо-бразилски произход. Учил е окрестрово и хорово дирижиране при проф.Влади Симеонов и проф.Васил Арнаудов в НМА „Панчо Владигеров“, София. Носител е на Американската награда за дирижиране за 2010 г. на  College Division и получава  1-ва почетна диплома на Международния конкурс Masterplayers в Лугано през 2010 г. Той е диригент на Студенстския оркестър на Университета в Маями и вице-президент на College Orchestra Directors Association. Диригентът е изнасял концерти в Русия, България, Португалия, Италия, Люксембург, Франция, Китай, Бразилия, Азербайджан, Еквадор и Съединените щати. Дискографията му включва няколко записа Световна премиера, които са продадени над половин милион копия.

10 април 2013, сряда, зала „България“, 19:30, в рамките на ЕМФ

Юбилеен концерт на диригента ЕМИЛ ЯНЕВ

Мила ГЕОРГИЕВА, цигулка

Младежка филхармония „София“

Диригент: Деян ПАВЛОВ

А. Вивалди: Годишните времена

Й.С.Бах – Шакона

П.Сарасате – Хота Навара

 

Професор Емил Янев е роден на 18.12.1932 г. в гр. Пловдив. Завършил е Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, магистърска степен, специалности хорово дирижиране /при проф. Георги Димитров/ и оркестрово дирижиране /при проф. Асен Димитров/. Специализирал е при проф. Аарвид Янсонс в Музикалната академия „Ференц Лист“  във Ваймар, Германия. През дългогодишната си музикална кариера той дирижира Плевенска филхармония, оркестрите на НМУ „Любомир Пипков“ и на НМА „Панчо Владигеров“, Колегиум Музикум „Банкя“ и други. Работи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив като преподавател по хорово и оркестрово дирижиране.

Още като дете, цигуларката Мила Георгиева печели награди от конкурси в Италия, Чехия и България. На 9 години прави дуети с Минчо Минчев, а на 14 започва нейната международна кариера. Учи в престижните "Джулиърд скул" (Ню Йорк) и в "Гилдхол скул" (Лондон). Свири известните диригенти Кристоф Ешенбах, Херберт Бломщед, Мичийоши Инуе, Жорж Претр, Ричард Хикокс и др. В Япония записва четири компактдиска за RCA Victor. От сезон 2002 г. е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт.

14 май 2013, вторник, зала „България“, 19:30, в рамките на ЕМФ

Солист: Елин КОЛЕВ, цигулка

Диригент: Григор ПАЛИКАРОВ

КЛАСИК ФМ ОРКЕСТЪР

В. А. Моцарт: Концерт за цигулка №3

В. А. Моцарт: Симфония №29

 

Елин Колев е дете-чудо. Едва на 8 години той прави своя дебют с оркестър пред 5000 зрители. На 10 години е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг "Феликс Менделсон-Бартолди". През 2010 г. Елин продължава обучението си при проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. През април и май 2009 г. прави първото си турне в Америка. Едва 12 годишен дебютира в прочутата зала Карнеги Хол.

През 2010 г. Елин печели кастинга за главната роля във филма "Wunderkinder" на режисьора Маркус О. Розенмюлер. Той записва и всички пиеси за цигулка към саундтрака на филма. 2011 г. участва  в Американо-израелска документална продукция за създаването на Израелската филхармония. Режисьор на филма е номинираният за “Оскар” Йош Аронсон („Оркестър в бягство“).

Елин Колев е носител на първа награда на Международния конкурс  за цигулари “Йожен Изаи” в Австрия, награда за най-добър млад музикант и приза "Пабло Сарасате" в Италия, приза "Млад талант на Европа" за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия.

Свирил е с оркестри в Саксония, Бранденбург, Тюрингия, Баден-Вюртенберг. През 2012 година дебютира и в Гевандхаус, Лайпциг с МДР радиооркестър под диригентството на Юн Меркл.

 

7 юни 2013, петък, зала „България“, 19:30, в рамките на ЕМФ

Георги ЧЕРКИН, пиано

Диригент: Григор ПАЛИКАРОВ

КЛАСИК ФМ ОРКЕСТЪР

В. А. Моцарт: Концерт за пиано и оркестър № 17

Й. Хайдн: Симфония № 83 „Кокошката“

 

Пианистът Георги Черкин е изнасял концерти в престижните световни зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” 1994  София. Репертоарът му включва най-виртуозните концерти за пиано и оркестър, които е изпълнявал със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и др.  Активната му концертна дейност включва редица рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

 

Абонаментната кампания започва на 11 октомври на касата на Кантус Фирмус в зала „България“, както и на www.ticketsbg.com

Попълнете анкетна карта и се включете в томболата за големите награди – три безплатни абонамента за „Концертмайсторите“. Наградите ще бъдат изтеглени в предаването „Сутрешно кафе“ на Класик ФМ радио в седмицата преди концерта.

Цени на абонаментните карти: 36, 56, 72, 92, 108, 128 лева

Цени на билетите за отделните концерти: 10, 15, 20, 25, 30, 35 лева