В седмицата преди Цветница „Европейски музикален фестивал“ представя цялостно изпълнение на едно от най-мащабните произведения, създадени за великденските празници - „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах. Събитието е на 24 април от 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изпълнението на почти 4-часовата творба по евангелски текстове, която пресъздава събитията на Тайната вечеря, Предателството,  Христовите страдания по пътя към Голгота, се осъществява съвместно от фондация „Бахово общество в България“ и „Кантус Фирмус“. Основна фигура сред изпълнителите е австрийският тенор Виргил Хартингер, който изпълнява ролята на Евангелиста. Негови партньори ще бъдат българските солисти Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран), Пламен Бейков (бас) и Петър Данаилов (бас-баритон).  В концерта ще вземе участие също Камерен смесен хор „Св. Троица", с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българската асоциация по музикотерапия и Камерен оркестър с диригент Йосиф Герджиков.

Още от 1700 година в Лайпциг е съществувала традиция да се изпълнява пасионна музика по време на Страстната седмица.  „Матеус пасион“  е написан вероятно през 1727 г. или 1729 г.  Мащабната композиция за солисти, два хора и два оркестъра се състои от около 24 сцени. Със сигурност се знае, че е изпълнена на Разпети петък през 1729 г. в църквата „Св. Тома“ в Лайпциг, където Бах е работил като кантор. В пасиона е използван евангелския текст от 26-та и 27-ма глава на Евангелието на Матей, както и стихове за ариите и хоралите, написани от либретиста Кристиан Хенричи, известен като Пикандер. След смъртта на Й. С. Бах „Матеус пасион“ е почти забравен. Едва през 1829 г., по повод 100 години от премиерата, немският композитор Феликс Менделсон -Бартолди организира в Берлин изпълнение на творбата, макар и в съкратен вариант. Неговата инициатива поставя начало на преоткриването на баховата музика.

Изпълнението на „Матеус пасион“ се осъществява в партньорство с Културния институт и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Събитието е  част от програмата на „Европейския музикален фестивал", организиран от “Кантус Фирмус” със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Билети за изпълнението на „Матеус пасион“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“, както и 1 час преди концерта на мястото на събитието.