По случай петото си юбилейно издание международният фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week подарява на жители и гостите на град София уникален спектакъл на открито. Фасадата на Националния дворец на културата ще се превърне в сцена на музика, танц и акробатика под звездите. Танцовата компания Delrevés от Испания ще представи забележителното си представление “Guateque” на 23 септември от 20.30 ч. Артистите ще танцуват „вертикално” върху фасадата на НДК откъм ул. „Фритьоф Нансен”, а музика на живо ще се грижи за доброто настроение на публиката. Софиянци ще могат да се насладят абсолютно безплатно на представлението, част от проекта „Новото лице на НДК”, който се осъществява с подкрепата на Програма Европа на Столична община.

Спектакълът Guateque обединява различни художествени езици като съвременен танц, дигитални изкуства, театър и вертикален танц, използвайки архитектурата като средство за движение. В разрез с типичната хоризонтална сцена, тук всичко е обърнато вертикално, а танцьорите като истински акробати, поддържани само от въжета, изследват физическите си възможности и предизвикателствата на стената в уникален синхрон. „Стремим се да пренесем зрителите в паралелен свят – свят, в който е възможно да летиш, в който не съществува гравитация...”, споделят самите артисти.

Guateque е съвременен танц във въздуха, в който „летящите тацьори” предлагат едно ново тълкуване на това, което се случва в една купонджийска нощ. Какво търсим, какво е възможно, какво се е случило и какво не. Мъж и жена преживяват различни срещи в нощта и пред зрителите се разиграват типични сценарии на социални отношения - прелъстяване, борба за власт между половете, чувство за несигурност, гордост, страх. С езика на тялото са представени ролите, които всички играем в реалността. Отношенията между двамата кулминират във вертикален суинг, връщащ ни към музикалната комедия от 70-те години на 20 век.

Двамата танцьори изпълняват пърформансите си под оргинална музика на живо, която е вдъхновена от мюзикълите на миналия век. Всичко това е допълнено от богата аудио-визуална среда, сътворена пред очите на публиката. Видеото взаимодейства с артистите, като размива границите в реалността и провокира въображението. Резултатът винаги е уникален и изненадващ заради различния град и различната архитектура, без които пърформансът не би бил възможен.

На 18 и 19 септември столичани ще могат да гледат и филми на танцова тематика с безплатен вход. Уникалният проект на Берлинската филхармония „Rhythm is it!” (Германия, 2008) ще се прожектира на 18 септември от 19.00 часа в Expo Hotel, Expo City Hall (в непосредствена близост до новата метростанция "Цариградско шосе"), а чешкият филм „Spalicek” ще гледаме на  19 септември от 19.00 часа в Чешки център, Лилав салон (ул. “Г. С. Раковски” 100). Филмите са част от специализирания кино модул, който се случва за първи път в рамките на Sofia Dance Week.