На 9 април предстои един от „гвоздеите” в "Европейски музикален фестивал". С програмата „Танго без граници“ у нас ще гостува ансамбъл „Тангуарда“, съставен от първокласни музиканти от различни части на света, обединени от любовта си към тангото. Основна фигура и създател на групата е българската пианистка Мария Мартинова. В концерта на 9 април от 19:30 ч. в зала „България“ ще участват и танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар. "Европейски музикален фестивал", представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.

Една от ярките фигури в ансамбъл „Тангуарда“ е изпълнителят на бандонеон Марсело Нисинман, роден в Аржентина, изключителен инструменталист и композитор, който поддържа и развива наследството на своя ментор Астор Пиацола. Свирил е с музиканти като Гидон Кремер, Гери Бъртън, Фернандо Суарес Пас, а също с Оркестъра на Филаделфия, ансамбъл Britten Sinfonia, WDR Big Band, Камерен оркестър Arpeggione, Orchestre National des Pays de La Loire, Белградската филхармония, както и с диригентите Шарл Дютоа, Винс Мендоса и Джон Акселрод. През 2009 г. Нисинман създава своя квартет Tango Factory. От 2011 г. той работи много активно с немската певица Уте Лемпер.

Другите участници в „Тангуарда“ са цигуларят Даниел Роуланд, чиято ранна кариера му носи международна известност на солист и диригент, както и Винфрид Холценкамп – един от най-търсените басисти в Европа.

Танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар работят заедно от 2012 г. и редовно  танцуват с много танго-ансамбли, сред които и „Тангуарда“. Селин Руис започва кариерата си в средата на 90-те години. През 2000 г., тя се запознава с аржентинския танцьор Демиан Розентал, с когото прави танцова двойка и участва във всички големи международни фестивали за танго – Буенос Айрес, Сиатъл, Истанбул, Сеул и др. Жереми Бребар работи първоначално като актьор, преди да се срещне с аржентинското танго и да започне да се занимава професионално с танци. Работил е в спектакъла "Flamenka" в Lyric Theater в Лондон през 2008 г. и танцува със Sexteto Mayor в Casino de Paris през 2009 година.

Концертите с танго са запазена марка за програмите на Европейски музикален фестивал. До момента във форума са гостували някои от най-добрите състави за танго в света: “Тангисимо“ (Франция), La Orquesta Típica Imperial (Аржентина), „Белганго“ (Сърбия) и др.

Билети за концерта „Танго без граници” от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.