В края сме на една седмица, която се оказа много различна от последните. Вече е ясно, че извънредното положение няма да бъде удължавано и свършва след няколко дни. Част от ограничителните мерки паднаха и вече можем свободно да се разхождаме, да посещаваме ресторанти и кафенето и да напускаме градовете. И още една новост от седмицата - темите за коронавируса на моменти бяха измествани от наши си, български новини.

Така стана ясно, че футболният отбол "Левски" е на крачка от фалит. Феновете на клуба поискаха помощ от държавата, премиерът Бойко Борисов намекна за държавна помощ и спонсор, но ако се изясни собствеността. А собственикът - бизнесменът Васил Божков, се включи ексклузивно в сутрешния блок на bTV. Каза, че е имал лични контакти с министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с хазартния си бизнес. Тези контакти по думите му са включвали „лични срещи, разговори по телефона, СМС“ и са били „много чести“. И допълни, че „България се управлява от хунта“.  Малко по-късно Горанов задочно му отговори от парламента, като потвърди, че се е срещал с Васил Божков и са обсъждали хазартните закони. На брифинг в Народното събрание той посочи, че нито една от промените в хазартното законодателство, одобрена от ГЕРБ, не е била, за да облагодетелства някого. На въпрос, свързан с поисканата му от Божков оставка, Горанов посочи, че не разбира аргументите му да я иска.

През седмицата станахме свидетели на нови искри между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Държавният глава в сряда призова министър-председателя да не насажда страх заради коронавируса и да не гради образ на спасител върху пандемията.

Междувременно обаче на Борисов му се наложи да коментира и поведението на депутатите.  Припомняме ви, че на 6 април парламентът взе решение, с което депутати, министри и други висши служители в изпълнителната власт да не получават заплати до края на извънредното положение. Оказа се обаче, че има две нередности в този акт – първо, депутатите са продължили да получават пари, и второ, те не са имали право да лишават другиго от заплата. Във вторник стана ясно, че депутатите не смятат да връщат парите, които са получили, а след края на извънредното положение на 13 май очакват да започнат да получават и повишените си заплати. В тази връзка премиерът Бойко Борисов определи като несправедливо това, че депутатите продължават да получават 2/3 от заплатите си, докато неговият екип и министрите са оставени без пари.

И всичко това се случи на фона на липсата на нещо, с което се събуждахме 51 дни - Националният оперативен щаб реши да преустанови сутрешните брифинги. Новината беше съобщена от кабинета на премиера с мотива, че се е породило напрежение в обществото. От щаба пък казаха, че е имало гавра с тях, затова вече ще дават пресконференции веднъж седмично.
За всичко, което се случи тази седмица, ще говорим с проф. Анна Кръстева и доц. Александър Христов.

И още - в Световния ден за борба с овариалния карцином за необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение ще говорим с д-р Ася Консулова.  



Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!