В петък броят на новите случаи на COVID-19 е рекордно висок - 132. Два дни по-рано заразените бяха 112, няколко дни преди това бяха отчетени съответно по 105, 104 и 93 нови случая. Така само за последните десет дни предишният рекорд по брой заразени беше няколко пъти надвишаван. В края на април максималният брой заразени за ден достигна 90 души. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че не призовава за по-строги мерки въпреки значителното увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус в България.

Междувременно в първия възможен момент хиляди българи се отправиха към гръцкото море, въпреки проблемите с документите по границата и километричните опашки. А у нас се заформи дебат патриот ли си, ако избереш да не почиваш у нас. Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че се работи по идеята сезонът у нас да се удължи до края на октомври.

Седмицата премина и под знака на политически престрелки, този път подкрепени с дрон. Война на дронове се заформи между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Президентът Румен Радев е управлявал дронове, но не е следил с подобна техника премиера Бойко Борисов в района на резиденцията в Бояна. Това стана ясно от думите на държавния глава пред медиите по време на посещението му в Перник в четвъртък.

Ден по-рано министър-председателят даде брифинг в централата на ГЕРБ, за да коментира изтеклия в публичното пространство запис, на който се предполага, че се чува неговият глас, както и появилите се междувременно снимки от спалнята му. Въпреки че ги определи като манипулации, Борисов потвърди автентичността на един от кадрите, на който се вижда, че той спи. Докато двамата първи в държавата се уточняваха кой вдига дрона и накъде го насочва доскорошната дясна ръка на министър-председателя - Цветан Цветанов, напусна ГЕРБ. И беше обвинен от Борисов, че го атакува.

А през това време различни браншове протестираха - протестираха превозвачите, протестираха и  артисти от независимия културен сектор на протест пред Министерство на културата. Хората на изкуството излязоха на улицата под надслов "Аз не съм тулуп, аз съм гражданин". За тулупите, гражданите и какво се случва у нас ще говорим с Милена Славова и Васко Кръпката.


И още - неофеодализъм или спиране на границата за неплатени глоби - коментар по темата на доцента по право Христо Христев. 



Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!