Пациенти от цяла Европа започват прием на експериментални лекарства за COVID-19, сред които и медикаментът хидрохлорохин, по-рано използван за лечение на малария.

В тестовете ще се включат общо 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Великобритания, Франция и Испания. Във Франция лекарствата вече са изпитани при 800 пациенти.

Медикаментите, които ще бъдат подложени на клиничен тест са вече познатите ремдесивир (използван в робрата с ебола), ритонавир/лопинавир (използван срещу ХИВ) и хидрохлорохин. Всички лекарства за считани за приоритетни от Световната здравна организация.

Най-обещаващ за момента е препаратът хидрохлорохин, който се спряга като потенциален лек в борбата с коронавируса.

До момента този медикамент е използван при 24 души от Марсилия, заразени с COVID-19. Макар бройката да е малка за сериозен резултат, медици коментират, че лекарството е обещаващо. При повечето пациенти е наблюдавано намаляване или изчезване на вируса. Някои от болните са демонстрирали съществено подобрение само в рамките на 48 часа.

Въпреки това по-мащабните клинични тестове ще покажа дали наистина то дава резултат.

„Това не е първата епидемия, където имаме надежда за лечение и се оказва, че то не работи в крайна сметка. Надеждата е достатъчна за нас, за да направим всичко по силите си и да потвърдим дали лекарството работи или не“, коментира френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

От СЗО също предупредиха държавите да не се доверяват на нетествани медикаменти.