Вече 20 години с много чар за миналото на нашия град ни напомня ретро трамвай, с който по специални поводи пътуваме по софийските улици. Това е така и днес, когато отбелязваме 140 год. от обявяването на София за столица на България. „Столичен електротранспорт“ и дирекция „Култура“ на Столичната община ще ни правят този подарък всяка сряда от 18 до 20 ч. до края на май. Трамваят се движи по маршрута от пл. „Възраждане“ по бул. „Христо Ботев“ през пл. „Македония“, по ул. „Алабин“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“ до Централна гара, откъдето поема обратно към пл. „Възраждане“ по бул. „Христо Ботев“. Мотрисата ще потегля през интервал от 40 мин. – в 16 ч., 16:40 ч. и 17:20 ч., а актьори от театър „Сириус“ ще забавляват пътниците и ще приветстват минувачите.
 
„Тази мотриса е произведена през 30-те години на миналия век и е доставена у нас между 1932 и 1935 г. През годините е превозвала пътници, но и товари, а след това за известно време е била изоставена.“ – разказа по bTV Radio Росина Тодорова от „Столичен електротранспорт“. В парка си фирмата има общо няколко такива мотриси, като до момента е възстановено и ремарке, разработено от арх. Кардалев и носещо неговото име. „Идеята е на работещи в „Трамкар“, сега част от „Столичен електротранспорт“, начело с инж. Николов, които възстановяват и още две мотриси от почти изгубено състояние. С помощта на приятели и любители се надяваме, че ще бъдат обновени и останалите.“ – убедена е Росина Тодорова. Сегашните два ретро трамвая са в ритъма на съвремието – имат фейсбук страници и се отдават под наем, а по улиците на София се разминават с най-модерните превозни средства от този тип.
 
В празничната програма весело оживление на борда на трамвая ще внасят актьорите от театър „Сириус“ към Общински дом на културата „Красно село“. „Ще приветстваме минувачите от платформите, а вътре ще радваме пътниците с изпълненията на зелени куклени жабки и със скечове, ще се запознаваме с пътуващите и ще ги запознаваме един с друг, ще има шеги и весели закачки. А децата най-обичат да си правят селфита с куклите и с нашите актьори.“ – описа атмосферата Анета Станева от театър „Сириус“. Трупата продължава да ни посреща в Дом на културата „Красно село“ от 17 ч. през уикенда със своите куклени представления, а на голяма сцена можем да гледаме спектаклите им за възрастни.
 
Интервюта на Светослав Николов:

Заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов в предаването „Тази сутрин“: София е избрана за столица на България заради геополитически съображения

Честването на София – 140 години столица на България, днес започна с архиерейска света литургия в храма „Св. София“ и продължи с връчването на знамето на града на столичните училища на церемония на пл. „Св. Александър Невски“. В галериите на открито има специални изложби, разказващи за града: съвместно с Държавна агенция „Архиви“ Столичната община представя изграждането на София като столица в експозиция в Градската градина, а в парка пред НДК виждаме отблизо покривите на града и техните орнаменти във въздушните фотографии на Ясен Джабиров. Образи от София от първите й десетилетия като столица ни посрещат в Клуба на фоторепортера в подлеза между Министерския съвет и сградата на президентската администрация в съвместна изложба с Регионален исторически музей – София. Музеят, както и Софийската градска художествена галерия, в която е експонирана изложба на Николай Райнов, а също и парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина днес работят при вход свободен. От 18 ч. на Ларгото ще има концерт на Софийския духов оркестър. В продължение на няколко дни в традиционната обиколка Historical Routes са включени посещения в знакови столични сгради – паметници на културата. Специални турове ще има и Литературната обиколка, организирана от „Читалнята“ в Градската градина. Празничната програма продължава през следващите седмици с редица концерти и културни прояви, които ще представят пред публика богатството на културния живот в града. В навечерието на празника бе валидирана пощенска марка.