Идеята за пътя присъства в името й: Лили Друмева ни поднася албум за своите мечти – Drumul („Пътят“). „Албумът е музикално пътешествие из Европа – България, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Австрия, Германия, Франция и Испания. Има и четири песни на румънски език, една на руски, една на иврит, една на английски – тя идва от Ирландия.“ – представя го певицата в студиото на bTV Radio.
 
Камерният състав отдалечава изпълненията от техните първообрази. Така на мястото на идеята за съизмерване идва стремежът за дълбоко вникване в думите на песните. „С този албум наблягам на текстовете, тъй като те са толкова красиви!“ – обяснява Лили Друмева. Тя включва фрагменти от текстовете в обложката на албума. Своята 11-та продукция Лили създава с Красимир Първанов, като участват и музиканти от Словакия и Чехия.
 
След като дълги години пее основно в България и в Западна Европа, през последните години Лили Друмева преоткрива Балканите с техните прекрасни места за срещи с музиката. Затова и нашият регион е основен акцент в изпълненията й.
 
Една от двете български песни е нейна оригинална и за нея Лили сподели: „Тя е породена от радостта да си с човека, когото обичаш, искаш да го хванеш за ръка и да се затичаш с него.“ Другата песен на български език е написана от един от известните ни бардове – Маргарита Друмева.
 
Премиерата на албума Drumul на Лили Друмева ще бъде в събота, на 20 април, от 20:30 ч. в The Art Foundation.
 
Интервю на Светослав Николов: