.
2111922541.jpg
On Air
слушай онлайн

Откриха единствения запис на гласа на Фрида Кало (АУДИО)

Служители на Националната звукова библиотека на Мексико откриха може би единствения съществуващ запис на гласа на известната художничка Фрида Кало, съобщи Си Ен Ен.

Фрида Кало е известен художник, представител на т.нар. “наивистично изкуство”. Тя е известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Творчеството й е смесица от реализъм, символизъм и сюррелизъм, примесени с мексикански национализъм и фолклор. Тя е била женена за известния мексикански стенописец Диего Ривера.

Записът на гласа й е открит на лента от 1955 г. за радио предаването “Ел Бакийер”, в което бил включен профил на Диего Ривера.

Гласът на Фрида Кало е един от най-ценните и дълго издирвани от Националната звукова библиотека на Мексико.

Към момента не е на 100% потвърдено, че на записа наистина говори Фрида Кало, но специалистите са категорични, че това е вълнуващо откритие и възможно да бъде доказано.

Кало умира през 1954 г., като водещият на радио предаването казва, че “чуваме глас на артист, който вече не съществува”. Записът вероятно е направен през 1953 или 1954 г.

Предстои дигитализирането на още над 1300 записа от същото предаване, тъй че е напълно възможно това да не е единственото “парче” от гласа на Фрида Кало.