Красиви сгради, постоянно възникващи нови културни пространства, ателиета, уютни места за специална храна – районът между булевардите „Дондуков“, „Сливница“, „Княгиня Мария Луиза“ и „Васил Левски“ все повече привлича любителите на специалните преживявания, на запазения и възраждащ се градски дух. С инициативата „Споделена квартална маса“ на 20 април започва поредица от събития, в които една събота месечно част от улица ще бъде затворена за автомобили, за да отвори пространство за изкуство, култура и общуване на живущите там и гости. Първо това се случва с ул. „Цар Симеон“ между ул. „Будапеща“ и ул. „Бачо Киро“ от 12 до 18 ч.
 
„Целта е да освободим повече пространство за гражданите и за пешеходците. Проучване на Института за пазарна икономика показа, че в такива райони има недостатъчно публични пространства. Заедно с район „Оборище“ и кмета на района Васил Цолов ще затваряме една събота месечно участък от улица за провеждането на специални събития – уикенд на дизайна, уикенд на модата, зелени дни в квартала.“ – съобщи повече за плановете Мартина Стефанова от инициативата „КвАРТал“ в интервю по bTV Radio.
 
Първата такава проява е „Споделена квартална маса“, отворена не само за живущите там и намиращите се на територията бизнеси и организации, но също и за гостите на квартала, които искат да се запознаят с тях: „Всеки е добре дошъл да започнем да си говорим, да се запознаваме, да мисли, да споделим проблемите и вижданията си за промяната на този район.“ – канят ни организаторите.
 
Идеята е кварталът, запазвайки своята автентичност, да бъде удобен и съвременен: „Започнахме с идеята да развием този до този момент запустяващ район, място, което до 50-те години на миналия век е било едно от най-престижните. След 60-те това се променя и след 90-те знаем какво се случва. Ние събираме различните парчета от пъзела – ателиетата, пространствата, организациите и живущите на територията на квартала, чрез които създаваме мрежа за комуникация и промяна на района. Институтът за пазарна икономика откри документи, според които още през 70-те години на миналия век се е предвиждало този район да стане културен квартал. Повечето пространства, атлиета и галерии са в този периметър.“ – обясни Мартина Стефанова.
 
Преди няколко години началото на това действие постави „КвАРТал фестивал“: „Той беше, е и ще бъде с цел да привлича повече вниманието върху темата за района. Но това не спира нашата целогодишна работа, заради  което започнахме тази инициатива всеки месец да затваряме отсечка от улица за по-малки квартални събития. Има нужда да се работи за района през цялото време, за да се превърне той в културна зона, която да е за хората, интересуващи се от култура. Това са и живущи, и гости, които да могат да се „изгубят“ по улиците на квартала край красивите къщи и да намерят любопитни нови пространства и хора. Целта е да превърнем района в културна точка на столицата.“ – обясни Мартина Стефанова.
 
В различните културни пространства в този район се провеждат постоянно творчески събития – изложби, работилници, прожекции на филми. Когато се затварят отсечки, те като лъчове ще водят към темите, които всеки месец ще се поставят. „Целта е да създадем културно разнообразие и богато преживяване.“ – каза Мартина Стефанова от инициативата „КвАРТал“. Първата събота е за съседите, за хората и организациите на територията, както и за искащите да се включат, да помагат или да дадат идеи и да научат с кого могат да си сътрудничат за даден проект.
 
Интервю на Светослав Николов: