Правителството взе решение за създаване на ВиК холдинг, който да обедини всички системи в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева.

На последното правителствено заседание в края на миналата година премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

Днес премиерът отново подчерта, че проверките на ВЕЦ-овете са на първо място, а на второ – производството на ток.

"Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода", допълни министър-председателят.

До друга сряда тримата министри да се заемат и с вноса и износа на боклук. "Има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната", каза още премиерът в началото на редовното правителствено заседание.