За втора поредна година водещият Георги Митов-Геми, част от екипа на единственото радио за класическа музика в България Classic FM, ще изнесе специализирана лекция в рамките на четвъртото издание на Семинара по симултанен и консекутивен превод с испански език. Събитието ще се проведе на 18 и 19 април във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Тази година водещият на предаването „Сутрешно кафе“ по Classic FM радио ще говори на тема „Радиото зад кадър, преводът зад кадър“. В това издание на семинара  Георги Митов ще надгради миналогодишното си участие, когато представи особеностите при превода с испански език в жанра „радиоинтервю”. На 18 април радиоводещият ще запознае бъдещите преводачи, филолози и журналисти както със спецификите при превода в радиоефир, така и с особеностите при превода за телевизия и медийни сайтове. Акцент ще бъде ролята на преводача в организацията на едно радиоинтервю или репортаж.

  Тази година в семинара ще вземат участие бакалаври от I до IV курс специалност „Приложна лингвистика“ с профил испански език, както и студенти от специалност „Испанска филология“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и бъдещи висшисти от Университета за национално и световно стопанство. Семинарът се фокусира върху бъдещото поколение преводачи, лингвисти и филолози, което го превръща в ценно и ползотворно събитие за общността. Водещ на семинара е Дора Цветкова, дългогодишен преводач към Посолството на Испания в България, практикуваща понастоящем професията си в Испания. 

Семинарът е съвместна инициатива на Институт Сервантес – София, Посолството на Кралство Испания в България и Катедра „Романистика“ към Филологическия Факултет на ВУЗ-а с медийното партньорство на Classic FM радио.

През 2019 г. Classic FM радио навършва 25 години от създаването си. Вече четвърт век единственото радио за класическа музика в България излъчва 24 часа в денонощието най-доброто от симфоничната, камерната, оперната и оперетна музика, мюзикъли.