Скулптурата „Танц на слънцето“ вече се издига до Моста на влюбените и ще бъде официално открита днес като символ на движещия се слънчев диск и като знак за дългогодишните приятелски отношения между България и Япония. Проектът е иницииран от „Аматерас фондация“, а подкрепа оказват Столична община и Посолство на Япония в България. Неин автор е Тодор Тодоров – монументален скулптор с голямоформатни творби в 18 страни по света. Известен е с кинетичните си произведения в архитектурна среда, носител е на редица световни награди.

„Япония е най-големият приятел на страната ни. Всички японци знаят къде е България и се усмихват широко, когато чуят, че съм от там.“ – разказа личните си впечатления Тодор Тодоров в интервю по bTV Radio. Връзката между двете страни той определя като „магична“. Така идва решението да бъде поставена скулптура, която да е знак на признателност към Япония.

Творецът решава да използва символа на слънцето, който присъства на японското знаме, а всички свързваме с раждането на живота, с постоянството, с развитието, със светлината. Слънцето от скулптурата край Моста на влюбените ще ни дава заряд и ще формира перспективата ни към града, към деня, към живота въобще. „Ще внася доза оптимизъм, увереност и красота в градското пространство.“ – предвижда въздействието й Тодор Тодоров.

„Танц на слънцето“ е кинетично произведение, задвижвано от вятъра. Така в самото сърце на големия град то ще ни припомня за могъществото на природата и ще ни свързва с нея. Това е първата елементална скулптура в парково пространство в България. Тодор Тодоров разработва стила още като студент в Националната художествена академия. „Векове наред скулптурата е била застрашена от природните стихии и, за да устои, инженери са се стремили да направят колко се може по-дълбок фундамент и надеждна отливка. Замислих се не може ли природните елементи и техните енергии да се включат в скулптурата, така че да не са опасност, а част от нея.“ – разказа скулпторът. Той намира още няколко души по света, които работят в същата насока. Тогава пише книга „Елементалната скулптура“, за да отличи това чисто ново направление. Така започват да се появяват неговите елементални скулптури, като първата в София е Куполът на птиците.

Пестеливост в средствата и постигане на възможно най-голяма сила на въздействие определят стила на Тодор Тодоров, а неговите основи са в японската култура. „Минимализмът довежда до по-голяма сила в самото произведение. Това ми направи много силно впечатление, докато учих японска култура и визуални изкуства и докато работих с японските си колеги.“ – разказва той. С тях той прави 76-тонна скулптура, „което само в Япония може да се случи за месец и половина“ – подчертава Тодор Тодоров.

Неговата скулптура „Танц на слънцето“ в София ще отбелязва ежегодни събития, свързани с японската култура и приятелските връзки между двете страни. Откриването ще се състои от 12.30 ч. днес под патронажа на Посолството на Япония и на Н.Пр. Посланик Нарахира. Ще присъстват официални лица от Столична община, Министерство на външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица организации, свързани с японската култура и изкуство. Това е заключителното събитие от ежегодните Дни на японската култура в България.

Интервю на Светослав Николов от предаването „За града“ на 18 ноември:



Снимки Светослав Николов