„Под властта на театъра. Всяка роля е различно царство.“ – под това мото на 18 ноември за 11-и път ще се проведе „Нощ на театрите“. Началото е още предната вечер с представянето на „Хамлет“ на режисьора Ованес Торосян в Драматичния театър в Плевен. На следващия ден предстоят близо 100 представления, срещи с актьори, работилници, събития с отворени врати, дискусии, изложби, концерти в театри и онлайн. „Като започвахме да правим Нощта на театрите, много искахме да има нещо, което да обединява всички с отношение към това изкуство – тези, които го правят, и тези, които гледат представленията. „Нощта“ ни кара да бъдем заедно, тя ни събира за нещо смислено, голямо и много положително.“ – коментира пред bTV Radio един от организаторите – Мария Панайотова.

През тези 11 години „Нощта на театрите“ се превръща във втори празник на това изкуство. За разлика от Международния ден на театъра на 27 март, този се празнува и от зрителите, отбеляза посланикът на инициативата Юлиан Вергов. Той открои важността на срещите с публика след представленията – общо четири в Народния театър „Иван Вазов“, едно от които – предпремиера на Христо Мутафчиев. Моноспектакъла „Боже мой“ гледаме от 13 ч., „Контрабасът“ – от 16 ч., „Хага“ – от 19 ч., и „Великденско вино“ – от 22 ч.

На живо от хотел „Хаят“ ще се провеждат излъчвани онлайн от Streamer.bg на фейсбук страницата на инициативата дискусии за театъра. Първата е за това как той обсъжда актуални събития и е в контекста на постановката „Хага“. Това се случва в момент, когато публиката използва изкуството, за да избяга от реалността, а то има друго предназначение – да я трансформира – да ни помага, съпреживели в защитената среда на театралната зала, да премислим събитията от живота, да решим какво от лошото как можем да избегнем и какво от доброто как можем да постигнем. „Театърът може да даде много отговори по злободневни теми. Ако хората се докосват по-често до изкуството, доста от нещата ще се подобрят. Когато хората ходят на театър, вижданията им за живота се променят.“ – каза Юлиан Вергов.

Любовта му към театъра не спира да расте: „С провокацията, която съответният спектакъл и роля дават. В един момент се поглеждаш отстрани и виждаш, че само за това мислиш и за това работиш. Цялата тази енергия е безкрайна любов, защото го правиш с огромно желание. Има роли и постъпки на мои герои, които са променяли начина ми на мислене. И накрая обменяме енергия с публиката.“

Юлиан Вергов постави специален акцент върху зелените инициативи на „Нощта“ тази година, включително с изложба на снимки на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, която ще бъде показана само дигитално – в метрото и онлайн. „Всяко минимално усилие е много важно. Все повече трябва да се грижим за природата.“ – отправи призив Юлиан Вергов. За силата на изкуството той сподели, как, когато е бил 12-годишен, застанал пред картина на Брьогел, прави свои открития за живота.

В „Българи с посока“: пианистката Венета Нейнска за Sofia Art Institute и концерт с музиката на Шопен към стихове на Георги Господинов - bTV Radio

Сред множеството събития в „Нощ на театрите“ са и премиерни представления. В Националния музикален театър „Стефан Македонски“ за първи път ще се играе нова постановка на мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ с второто представление на 19 ноември. В Пловдив Sofia Art Institute обявява началото на своята дейност с музикално-поетичен концерт „Там, където не сме“ със стихове на Георги Господинов, прочетени от Дария Симеонова, музика на Шопен, изпълнена от Венета Нейнска, и танц, представен от солисти на Балет „Арабеск“. В Драматичния театър във Варна ще има световна премиера на танцово-театралния спектакъл „Свръхчовек“ по музиката на „Пролетно тайнство“ от Стравински и философията на Ницше. Режисьор е Васил Зафирчев от Северна Македония, а текстът е на Сашо Димоски. Програмата на „Нощта“ събира многобройни събития в различни театрални жанрове в 14 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен. В Симитли по традиция всички постановки ще са с вход свободен.

Европейската „Нощ на театрите“ води своето начало от Франция. У нас инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22“ и на Министерството на културата.

Интервю на Светослав Николов: