Духовната връзката на Летисия Бургос с нейните творби започва още при избора на материала. Тя работи с лична хартия, изработена от подбрани от нея растения в аржентинската провинция Мендоса, в която живее. Художничката сама прави и маслата, вдъхновена от японската традиция от XVII в. В надграждане на пластовете на личния творчески отпечатък Летисия Бургос използва техниката на дървогравюрата, която днес е почти изчезнала. А монотипията прави двуизмерните ѝ произведения инсталационни. Можем да ги разгледаме до 28 юли в изложбата „Дух и материя“ в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. С нея завършва пролетно-летният панел на „София хартиен арт фест“ – форум, организиран от фондация „Аматерас“ и провеждащ се със съдействието на Министерството на културата, програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“ и Столична община – Календар на културните събития.

„Ефир и мощ“ на хартиеното изкуство в новото издание на международния „София хартиен арт фест“ - bTV Radio

Специален фокус в изданието му тази година е Аржентина и „Дух и материя“ е трета изложба с тази насоченост. „Градска археология V“ на Леонардо Готлейб и сборна експозиция бяха предходните две събития в поредицата. За представянето съдейства Посолството на Аржентина в България.

Изложбата „Градска археология V“ на Леонардо Готлейб: градът в търсене на развитие, при което съхраняваме природата - Jazz FM

През творческия процес при Летисия Бургос преминава усещането за това колко много трябва да ценим богатствата на света и да ги осъзнаваме в духовната им същност. „Това е магичен процес, магично състояние. Работата е по-скоро емоционална, отколкото рационална.“ – посочва художничката в интервю по bTV Radio. Този подход към изкуството променя нейния свят, но променя и света за всички: „За мен е много важна връзката с природата. Използвам своите творби, за да призова за нейното опазване. Това е процес, през който преминавам, и ме променя.“ Той е съпроводен от разбирането за специалността на всичко в света. Какво я отваря към него? „От раждането на произведението се старая да работя по природосъобразен начин, като предпазвам хартията от химикали. Под микроскоп се вижда, че молекулярната структура на целулозата е непокътната. Когато произведението е готово, то е жив организъм. Да работиш с благородни материали за всеки артист е много важно.“ – подчертава Летисия Бургос. Така чистотата на чувствата и на възприятията се пренася в изкуството като чистота на изразяването и на общуването.

Интервю на Светослав Николов с Летисия Бургос и Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“: