Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). По този повод на територията на 300 общини в България започва информационна кампания, която се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Русе ще освети Пантеона на възрожденците, община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“, община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“.

Кулминацията ще бъде на самия 29 октомври 2022г. от 13.00ч. в Централното фоайе на реставрираната царска баня в Банкя. Ще бъде открита изложба на творби на Донка Димитрова – преживяла два инсулта, със специалната подкрепа на Община Банкя и под патронажа на столичния кмет г-жа Фандъкова. Изложбата под надслов „Преоткриване“ доказва факта, че животът след инсулт може и трябва да бъде пълноценен и качествен.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Дорина Добрева - председател на Асоциацията за инсулт и афазия в България.

Освен че симптомите на инсулта трябва да бъдат разпознати, е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас. Ето защо една от иновациите е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. Целогодишно във фоайето на всяка община ще има специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия. Това е нова, дългосрочна форма на подкрепа от страна на общините, които откликнаха на призива на асоциацията за постоянна работа по превенцията на това тежко заболяване.
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на  Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Националният план е стратегически документ, който позволява да бъдат обединени наличните ресурси и инструменти в държавата с иновативни, съвременни подходи, така, че да се постигне дълготраен и значим резултат. В обхвата на Националния план за борба с инсулта се включват първичната профилактика, развитието на инсултни услуги за обществото, лечението на острата форма на инсулт, рехабилитацията, адаптацията и реинтеграцията и животът след инсулт. Намаляването на броя на инсултите в страната е трудна, но постижима цел. Тя може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

Прогноза за България за периода 2015-2035г.: Брой инсулти: +14%; Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%; Брой смъртни случаи: +25%

Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.