Център по наука, технология, инженерство и математика (STEM) бе открит в столичното 10-то Средно училище „Теодор Траянов“ в район „Младост“. Новото крило в учебното заведение ще предостави възможност на учениците от 1-ви до 4-ти клас да изучават математически и природни науки чрез преживяване благодарение на технологиите и модерното оборудване. Центърът е изграден по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” на МОН и има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM - Science, Technology, Engineering, Math - наука, технология, инженерство, математика.

„Този STEM център е част от визията за осъвременяването на учебната среда. Той е предназначен за ученици от 1 до 4 клас. Целта е да съдейства за повишаване качеството на образование, което предлагаме на нашите ученици и да спечелим доверието на родителската общност“, заяви в ефира на bTV Radio Нели Филипова, директор на 10 СУ „Теодор Траянов“. Тя поясни, че училището ще въведе иновативен предмет по математика, където да се включват знания от „Човек и природа“, „Компютърно моделиране“ и други дисциплини, разработен съвместно с Института по математика и информатика на БАН. „Разчитаме на менторски програми съвместно с представители на бизнеса в район „Младост“, където се намират едни от най-авторитетните компании в ИТ сектора“, каза още Филипова.

Осъществихме контакт с Асоциацията по роботика, които работят по такива менторски програми“, подчерта Генчо Керезов, заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ в Столична община. В предаването „За града“ на bTV Radio, той отбеляза, че „над 40 са вече т.нар иновативни училища, които предлагат този нов подход на обучение“. По думите му, „СО работи и по отношение на устойчивостта на такива училища. Обследваме възможността да ги направим умни, енергийно независими и да спестим ресурс чрез поставяне на соларни панели. Вече работи такъв пилотен проект за умна детска градина в София“. По този начин 400 сгради ще могат да си позволят изграждането на подобни STEM центрове.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Генчо Керезов и Нели Филипова в звуковия файл:

Керезов и Филипова присъстваха на откриването на STEM центъра в 10-то СУ „Теодор Траянов“  заедно със заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, председателят на Комисията по образование Ирена Анастасова, старши експерт „Природни науки и екология“ в Регионално управление на образованието София-град Петя Иванова, кмета на район „Младост“ арх. Стефан Стефанов и неговия заместник Владимир Клисуров. Новата структура е продължение на усилената работа на директора и учителския колектив през последните години, през които учениците са се обучавали засилено по математика и природни науки. Патронът на училището – Теодор Траянов, познат основно като поет символист, е бележит шахматист и шахматен деятел, следвал физика и дипломиран архитект. Благодарение на новооткрития STEM център, децата ще могат да се докоснат през съпреживяване до науката, така че да учат мотивирано  и да се стремят към успехите на патрона на учебното заведение.