Златните мостове и туристически център „Алеко“, Дендрариума, Игликина поляна с чудните панорами, хижа „Момина скала“ с обширната поляна пред нея, Боянският водопад, Симеоновските езера, нископланинската обиколна пътека от Владая почти до Железница, подходяща за по-неподготвени туристи, под която минава Рилският водопровод – това са най-популярните сред туристите места в Природен парк „Витоша“, обобщи пред bTV Radio Юлия Михайлова – експерт от дирекцията на парка. Тя насочи вниманието ни към все още неоткрити от масовия турист съкровища – Алеята на билките с места за почивка, информационни табла за лечебните растения на Витоша и табелки със съвети на народния лечител Петър Димков за здравословен начин на живот, Торфищната информационна алея, алеята за незрящи в Дендрариума. „Резерватът „Торфено бранище“ опазва най-значителният за България комплекс високопланински торфища.“ – посочи Юлия Михайлова. Тя препоръча да преминем по пътеката „Сила и живот“ с табелки с мисли на Петър Дънов за природата, да използваме спортно-информационната алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат. На 28 август предстои изкачване на Черни връх в честване на делото на Алеко Константинов и на началото на организираното туристическо движение в България.

Децата могат да научат много за природата от музеите, информационните материали, игрите, които се организират от дирекцията на природния парк. От 15 юни до 15 октомври музеите на совите и на мечката, детският екостационар „Бели брези“, природозащитният информационен център „Витоша“ приемат малките любители на природата и експерти им изнасят беседи. В парка са изградени две класни стаи на открито. 13 по-малко познати обекта на Витоша са заснети във филм, публикуван на сайта на парка, а до края на август трейлърът се показва на станциите на метрото. „Всички деца и ученици могат да се включат в играта с награда „Открий и снимай“, като се снимат с най-малко 8 от обектите и изпратят снимките до 31 август на адрес [email protected].“ – съобщи Юлия Михайлова.

В разговора с нея припомнихме основни правила за поведение в Природен парк „Витоша“ – да не замърсяваме и да си изнесем отпадъците, слизайки от планината, на територията на двата резервата – Торфено и Бистришко бранище, да вървим само по маркираните маршрути, да не палим огън, да не унищожаваме растителни видове, да не рушим изградената инфраструктура. „Свидетели сме, че има доста разрушени елементи от парковата инфраструктура и тяхното възстановяване изисква доста средства и труд. Напоследък се наблюдава странна и неприемлива проява на „патриотизъм“ – рисуване със спрей на националния флаг върху дървета, каменни реки, мостове, хижи. Чистенето е изключително трудно, понякога невъзможно. Със сигурност има правилен начин за демонстрация на патриотични чувства.“ – призова към засвидетелстване на истинска любов към България чрез отговорност и грижа за природното богатство Юлия Михайлова.

Какво предстои да се случи в обновяването на инфраструктурата на Природен парк „Витоша“, чуйте още от интервюто на Светослав Николов: