Измежду 37 проекта гласуваме за свой фаворит в инициативата „София избира зеленото“. От днес можем да се запознаем с предложенията на граждани, експерти и организации на сайта на Столична община. „София избира“ традиционно дава възможност да предлагаме идеи, а реализацията на събралите най-много гласове се финансира от общината. През тази година акцентът е грижа за природата.

„Много са хубави идеите. Бях вдъхновена от част от проектите, много се зарадвах да видя, че има такова мислене и желание за реализация на подобни проекти на територията на София.“ – коментира в интервю по bTV Radio координаторът на проект „Зелена София“ Елица Панайотова.

Сред идеите има свързани с паркове и градини, с рециклиране на отпадъци и възобновяема енергия, със социална интеграция и облагородяване на пространства, с градския транспорт. Най-харесвания от нас подкрепяме с гласуване до 14 март. Потвърждаването на избора става чрез телефонен номер. Геолокацията на устройството трябва да е включена, за да се разпознае, че гласуващият е на територията на града.

Бюджетът на „София избира зеленото“ е 1 милион лева. В рамките на тази сума ще бъдат реализирани първите до три проекта, получили най-много гласове. „Това е първа стъпка към създаването на бюджет, който се разпределя с участието на гражданите. Проектът създава добра среда, възпитава отношение, обединява усилия.“ – обобщи Елица Панайотова.

Интервю на Светослав Николов: