Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще открият 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ с концерт тази вечер (19 април) в зала „България“ от 19:30 ч.

Това е първото събитие от 20-тия юбилеен сезон на оркестъра на Класик ФМ радио, чиято годишнина ще бъде отбелязана с редица прояви през тази година.

Началото на сезона се открива с програма от творби на Волфганг Амадеус Моцарт, а за публиката ще има и специална изненада, свързана с 20-годишния юбилей на състава, която ще бъде поднесена от Васил Димитров, диригент и изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“.

"Когато създадохме фестивала преди 22 години, България беше точно над пътя към Европейския съюз. Много искахме този фестивал да представя на българската публика най-доброто, което европейската музикална култура може да направи и е направила през вековете. Тази година изданието ще мине под знамето на 20-годишнината на оркестъра на "Класик ФМ", каза Васил Димитров пред БТА. 

Мила Георгиева и Максим Ешкенази са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а от 2019 година, когато за първи път музицират заедно на сцената, общите им проекти се радват на изключителен интерес.

Сега двамата първокласни изпълнители и Оркестърът на Класик ФМ радио се събират отново, за да представят на публиката стилна и изискана програма с музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева ще интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. А под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Форумът ще се проведе от април до ноември, а в програмата на фестивала са планирани 13 основни концертни събития, както и няколко съпътстващи прояви. Гостуващи артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ ще покажат своето изкуство пред столичната публика. С нови оркестрови проекти ще участват и водещите български музиканти Людмил Ангелов, Григор Паликаров и Веско Пантелеев – Ешкенази.

„Възпитанието на млади музиканти е една от най-важните функции. Най-важната роля на Оркестъра на Classic FM е, че той стана платформа за обучение на млади български музиканти в оркестровото изкуство. Много хора минаха през този оркестър. До 10 процента от музикантите в България са получили своята подготовка в този състав“. Това заяви в ефира на bTV Radio Васил Димитров.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и НФ „Култура“.