Днес за седми път бяха връчени годишните награди на най-голямата публична библиотека в България, на които bTV Radio бе отличена сред медиите, които най-ярко отразяват книжовното наследство. Церемонията по награждаването се състоя в Американския център на Столичната библиотека, където наградата на bTV Radio приеха Жени Марчева – изпълнителен продуцент на радиото, и Георги Митов – водещ на предаването „За града“. 

 “Вярвам, че една медия е толкова голяма, колкото големи са каузите, които тя подкрепя. Да бъдеш грамотен, но и просветен е велика кауза, която bTV Radio ще продължава да подкрепя”, каза на церемонията Жени Марчева.

В bTV Radio винаги сме сражавали с глас и микрофон в битката за добрия вкус към качествената литература. Благодарим за признанието, което получаваме с тази награда!“, допълни радиоводещият Георги Митов.

На тазгодишната церемония най-старата културна институция на София връчи призове в следните категории: Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Сред отличените автори е и журналистът от bTV Георги Тошев, който заслужи приза за най-четен автор на биографични книги („Георги Парцалев : Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“ и „Невена Коканова: Години любов“). Щастлив съм, че историите, разказани от мен, за забележителни български творци вълнуват читателите. Чрез тези книги продължават да живеят Невена Коканова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Георги Парцалев, Наум Шопов… Радостен съм, че толкова много читатели е посрещнала Столична библиотека през 2021 година. Бъдещето принадлежи на четящите хора!”, каза на награждаването Жоро Тошев.

Изборът на най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столичната библиотека въз основа на статистика от електронния каталог. Най-четените автори на художествена литература са Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Елена Алексиева. Най-четените поети са Недялко Йорданов, Цочо Бояджиев и Иван Ланджев.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел", който предстои да бъде открит през месец февруари т.г. Пълният списък с наградените можете да видите тук.