„АМ „Тракия“ в момента е наистина изключително опасна. На повече от 122 места мантинелата липсва или е сериозно увредена. Ако някой катастрофира в нея, буквално ще се наниже като на копие, защото тя стои по такъв начин.“ Това каза в ефира на bTV Radio Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той обясни, че стопанинът на пътя има задължението веднага да обезопаси повредените участъци до тяхното възстановяване. Това обаче не се е случило. Това е и причината от Института за пътна безопасност да подготвят сигнал за безстопанственост до прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция. По думите му Агенция „Пътна инфраструктура“ не си събира задълженията от застрахователите.

„Гражданската отговорност покрива повредите по инфраструктурата. Всички тези повреди по мантинелата са следствие пътнотранспортни произшествия. В Агенция „Пътна инфраструктура“ няма  достатъчно данни и информация за настъпилите произшествия, особено когато те са леки и не са със пострадали. Голяма част от повредите по мантинелата са точно от такива произшествия без пострадали водачи. Това говори за безхаберие или безстопанственост. АПИ умишлено или неумишлено, това ще каже прокуратурата, е оставена без ръководство вече близо 4 месеца. Има един временно изпълняващ  изпълнителен директор, но УС не е попълнен. Там не са разпределени ресорите кой отговаря за пътищата, кой отговаря за мантинелите, кой отговаря за останалите неща. Това води до повече от 50-60 загинали от май месец досега спрямо същия период на миналата година“, каза той.

От АПИ заявиха, че до дни ще започнат ремонт на мантинелите. Самият Милчев обаче се съмнява дали и как точно ще се случи това. Причината – пътните фирми, които трябва да свършат това, все още не са си получили парите. Пътно-строителните компании се готвят и за нов национален протест на 8 октомври.  

„Ако снегът ни изненада, ще настане невероятен хаос. Аз допускам, че и строителните фирми и администрацията, може и да бойкотират служебното правителство“, каза Милчев.

Според него обаче служебното правителство отказва да се занимава с пътната безопасност. По думите му и предстоящият зимен сезон крие повече рискове по отношение на пътната безопасност. „Според мен  българското служебно правителство се моли да не падне сняг до 14-ти ноември. Ако снегът ни изненада, ще настане невероятен хаос“, допълни той.

В отворено писмо Институтът за пътна безопасност поканиха служебния премиер Стефан Янев на публична среща по повод проблемите с пътищата у нас.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Богдан Милчев.