Писателката Радостина Николова с нетърпение очаква да види творбите на децата от конкурса за плакат към инициативата „Да изчистим България заедно“. „Винаги много съм се впечатлявала от въображението на децата и това, което те могат да ни покажат на нас, възрастните. Затова нямам никакви колебания, че ще се справят с тази задача. Много съм нетърпелива да видя какво ще ни поднесат.“ – каза в интервю по bTV Radio членът на журито. Тя ще оценява творбите от конкурса „Добрият пример“ заедно с едно от най-обичаните лица на bTV Станислава Цалова, Иван Раденков – също детски писател, илюстраторът Милена Радева и създателката на сайта mamaninja.bg и майка на четири деца Мария Пеева. В конкурса към инициираната от bTV Media Group кампания „Да изчистим България заедно“ могат да участват деца на възраст до 13 години.

Цялото интервю можете да чуете тук: 

        bTV организира национален детски конкурс за плакат на тема „Добрият пример”

http://btvradio.bg/article/za-grada/btv-organizira-nacionalen-detski-konkurs-za-plakat-na-tema-dobrijat-primer.html

       Няма ограничения в техниките, които малчуганите могат да използват в илюстрацията, чрез която да изразят разбирането си за отговорността на всички нас. Към нея трябва да има текст с призив за участие в Голямото чистене на 14 септември. „Бихме се радвали да чуем посланията на децата. Те могат да използват рими или пък мотивационни думи. Искаме да видим как те се чувстват в тази среда, защо искат да я променят и как биха насърчили родителите си и другите хора да се включат. Можем да обясним на децата каква е отговорността ни към нашата природа и към околния свят и е важно да видим какво имат да ни кажат.“ – съветва Радостина Николова.

     От думите на децата ще разберем на какво ниво се справяме с отговорностите си и какво ни поставят те като задача за нашето бъдеще. „Ще обръщаме особено внимание на оригиналната идея, на посланието. Нека да участват всички, които имат какво да кажат и биха пожелали да изработят плакат – те просто няма да се състезават за наградите.“ – призова нашите слушатели Радостина Николова и цитира друг член на журито – Станислава Цалова, която в ефира на bTV обеща, че и тя ще изработи плакати с призив за участие.

С включили се над 400 000 души миналата година „Да изчистим България заедно“ е най-успешната доброволческа инициатива у нас. Заради рекордните резултати на 14 септември ние ще дадем старта на Световния ден на почистването, който ще завърши седмица по-късно в Хавай. „Вярвам, че тази година участниците ще бъдат още повече. От нас зависи да предадем добрия пример нататък – децата да растат с ясното съзнание, че трябва да пазят, а не след това да чистят.“ – посочва Радостина Николова.

През изминалите осем години изчистихме много отпадъци, премахнахме нерегламентирани сметища, а чрез кампанията започнахме да осъзнаваме връзката си със средата и повишихме нивото си на обществена отговорност. „Аз също много се припознавам в мисията на „Да изчистим България заедно“. Смятам, че кампанията успя да ни провокира да погледнем отвъд нашия микросвят и да започнем да мислим по-глобално за чистотата и за това колко е важно да осъзнаваме ролята си. Когато припознаем проблема като свой, ще помислим какво оставяме като наследство за децата си и какъв пример им даваме. Кампанията ни направи единни в обща цел. Хубаво е това да не остава в рамките на един ден, а да стане част от нашето самосъзнание, от ценностната ни система. Колкото повече такива инициативи се случват, получава се пречупване в самосъзнанието, започваме да се чувстваме част от общността и поемаме своя дял от отговорността.“

„Да изчистим България заедно“ ни даде хоризонт и перспектива, които са нужни, за да излезем от затварянето на проблема в днешния ден и да работим за по-доброто бъдеще. Когато една градинка е изчистена няколко пъти, хората се научават да я пазят и тогава живеещите в района могат да помислят за нея в друг аспект – как да я поддържат, обновяват и обогатяват с растителност и удобства. „Това е идеята – да стигнем до момент, в който мислим чисто, да си създадем навик да пазим.“ Мотото на кампанията тази година е „Да дадем добър пример“, защото тя разширява обхвата си с нови възможности за доброволчество. Всеки от нас може да чисти, но и по друг начин да даде принос за по-добрата среда – обновяване на площадки и градинки, засаждане на дървета, ремонт на туристическата инфраструктура.

 

Творбите си за участие в конкурса „Добрият пример“ децата могат да изпращат до 5 септември на електронен адрес [email protected] заедно с попълнена и сканирана декларация за съгласие от страна на родителите/ настойниците. Имената на победителите журито ще съобщи на 12 септември на сайта на инициативата daizchistim.bg https://daizchistim.bg/, където са публикувани пълните условия за участие. Петнадесетте най-открояващи се творби ще получат грамота и пакет специални награди, включващ плюшена играчка Зеленко Зеленков, ключодържател с лика на талисмана на инициативата, тениска, шапка и многофункционална кърпа за глава, както и възможността да се срещнат с едни от най-изявените посланици на инициативата „Да изчистим България заедно“. Победителите ще имат шанса да се запознаят с най-новите технологии в областта на телевизията на специално организирано посещение в новото 360-градусово студио на bTV.

 

Радостина Николова посъветва родителите да не се намесват в работата на децата и да ги оставят сами да измислят посланията си: „Нека да видим детето какво ще ни каже самото то. Ще ми е много интересно да се докосна до детския прочит на нещата.“ Тя е убедена, че ако в съзнанието си създадем образа на среда, в която мечтаем да играем, да живеем и да растем, ще се потрудим, така че да се случи. Радостина Николова се върна към участието си в първото издание на „Да изчистим България за един ден“, когато е новодомка и със своите съседи почистват поляната до блока от строителни отпадъци. „Това ни помогна да създадем връзки, които впоследствие прераснаха в приятелства.“ Писателката ни даде пример за случай, в който можем да се справяме по-добре – тя отбелязва, че отпадъци, които трябва да изхвърлим разделно в съседния контейнер, нехайно пускаме в кофата за смет. „Никакво усилие не коства. Всичко е в главата ни – да се пречупи мисленето ни в правилната посока. И е хубаво да се говори за това колкото се може повече. Така стигаме до инициирането и на други добри дела.“

 

„Да изчистим България заедно“ с дигитална образователна инициатива във Viber, насочена към младите

http://btvradio.bg/article/za-grada/da-izchistim-balgarija-zaedno-s-digitalna-obrazovatelna-iniciativa-vav-viber-nasochena-kam-mladite.html 

 

„Да изчистим Бългярия заедно“ ни призовава за участие и във Viber с анимирани стикери. След като ги изтеглим безплатно, се включваме в образователна куиз игра, която продължава до 3 септември.